Historisk arkiv

Afrika trenger vaksiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

–  Det er helt uholdbart at kun litt over én prosent av afrikanerne har fått sin første dose med covid- vaksine. Vi må få en bedre fordeling, og vi må støtte tiltak som sikrer at vi unngår en slik skjevfordeling i fremtiden, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Utfordringer med vaksineleveransene til fordelingsmekanismen Covax rammer flere afrikanske land. Dersom situasjonen fortsetter, vil Covax frem til juni få 131 millioner færre vaksinedoser enn planlagt. Det afrikanske kontinentet, med 54 land og 1,2 milliarder innbyggere, produserer i dag ingen vaksiner mot covid-19 og er avhengig av import. I kampen om avtaler med farmasiindustrien har afrikanske land havnet bakerst i vaksinekøen.

Ifølge Det afrikanske senteret for smittevern og smittekontroll (Africa CDC) har 1,42 prosent av afrikanerne fått første dose med vaksine mot covid-19, mens under 0,42 prosent er fullvaksinerte. Til sammenligning er rundt 60 prosent av innbyggerne i USA vaksinerte med første dose.

- Pandemien har avdekket den enorme ulikheten vi har i verden i dag. I tillegg har pandemien rammet de mest sårbare, både direkte og indirekte. Dette forsterker de allerede store forskjellene. Så lenge pandemien herjer vil fattigdommen fortsette å øke, og utviklingen vil forsinkes eller i verste fall stoppe opp. Skal vi få gjort noe med de strukturelle utfordringene på det afrikanske kontinentet, må vi sikre at også land i Afrika har mulighet til å bekjempe pandemien, sier Ulstein.

I dag deltok utviklingsministeren på et åpent møte i FNs sikkerhetsråd ledet av Kina, som har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden. Årsaker til konflikt og gjenoppbygging etter pandemien i Afrika var tema for møtet. Målet er å øke forståelsen for hvordan pandemien påvirker land i konflikt i Afrika, og hvordan de kan komme seg ut av krisen gjennom forebyggende diplomati, fredsbygging og bærekraftig utvikling. I sitt innlegg fremhevet Ulstein viktigheten av partnerskap med Den afrikanske unionen (AU), nasjonale og lokale myndigheter for å komme ut av pandemien. I tillegg fokuserte han på betydningen av rettferdig fordeling av vaksiner.

- Løsningen på vaksinemangelen er todelt; vi må støtte opp om regionale initiativ som på sikt sikrer lokal vaksineproduksjon på det afrikanske kontinentet, og på kort sikt må land som har overskuddsvaksiner dele disse nå, inkludert Norge. I tillegg må vi sikre at landene har penger, kunnskap og planer på plass, slik at massevaksineringen kan gjennomføres effektivt og fordeles rettferdig. En annen utfordring som må tas på alvor er vaksineskepsis, sier Ulstein.

Sammen med Sør-Afrika leder Norge pandemikoalisjonen ACT-akseleratoren (Access to Covid-19 Tools (ACT) Accelerator). Koalisjonen skal sikre en mer likeverdig fordeling av vaksiner, tester, medisiner og beskyttelsesutstyr mot koronaviruset. Målet er 20 prosent vaksinedekning innen 2021. Dette vil ikke være nok til å vaksinere nok mennesker i Afrika. Ulstein understreker derfor at samarbeid og støtte til AU og regionale initiativ er avgjørende. Verdensbanken antar at Afrika må ha rundt 12 milliarder dollar for å kunne sikre nok innbyggere beskyttelse mot covid-19.

- Pandemien er en test på om vi klarer å bruke denne krisen til å «build back better», å bygge et bedre, mer rettferdig og bærekraftig samfunn når pandemien en dag tar slutt. Vaksine- og legemiddelproduksjon blir et viktig symbol på en nødvendig vare som  gang på gang setter Afrika i en avhengighetssituasjon og dessverre også gjør at afrikanske ledere ikke kan tilby sine borgere den beskyttelsen de bør ha, sier Ulstein.

AUs innsatsstyrke for vaksinekjøp (African Vaccine Acquisition Task Team (Avatt)) planlegger å kjøpe vaksiner til flere afrikanske land i løpet av sommeren. AU har også satt som mål å bygge opp vaksineproduksjon i Afrika slik at kontinentet kan øke produksjonen fra dagens én prosent til 60 prosent i 2040.

- Landene på det afrikanske kontinent er rammet av klimakriser, konflikter og koronaviruset. Det siste har vi en vaksine mot. Da må vi sikre at fordelingen blir bedre enn det den er i dag, sier Ulstein.

Pressekontakt: Tuva Bogsnes, tuva.bogsnes@mfa.no, mob.:93 23 18 83

***

Møtet strømmes på FNs nettsider.