Historisk arkiv

Kvinner gjør en forskjell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag er Norge vertskap for en konferanse hvor et initiativ til et globalt nettverk av kvinnelige fredsmeklere står på agendaen.

Kvinners deltakelse har stor betydning i freds- og forsoningsprosesser. I dag er Norge vertskap for en konferanse der vi tar initiativ til et globalt nettverk av kvinnelige fredsmeklere. Ingen annen fredsavtale i verden har lagt så stor vekt på kvinners deltakelse og likestilling som fredsavtalen mellom regjeringen i Colombia og Farc-geriljaen. Som tilrettelegger i forhandlingene var Norge pådriver for kvinners deltakelse og rettigheter i forhandlingene.

Tradisjonelt er det de stridende partene som involveres i fredssamtaler. De sivile i konfliktene trekkes sjelden med. Vi vet at kvinners innflytelse i fredsprosesser påvirker sannsynligheten for å oppnå en fredsavtale. Freden varer ofte lenger der kvinner er med. Og selv om avtalene blir mer komplekse når flere involveres, viser ny forskning ledet fra Universitetet i Amsterdam, at det er større sannsynlighet for at avtalen følges opp dersom kvinner har bidratt aktivt i dens utforming.

Høsten 2015 ble det nordiske nettverket av kvinnelige fredsmeklere lansert i Oslo. Etter det har flere regionale nettverk kommet til. Den afrikanske union etablerte sitt nettverk i 2016, deretter fulgte 25 middelhavsland etter. Nettverkene er pådrivere for at flere kvinner utpekes som meklere eller til meklingsteam. En av hovedhensiktene er også å styrke sivilt samfunns og lokale kvinners deltakelse og innflytelse i fred og forsoning.

Denne uka møtes representanter fra alle disse nettverkene for første gang i Oslo. De er tidligere presidenter, politikere, eksperter, diplomater, sivilsamfunnsledere og meklere. De har bred erfaring innen konfliktløsning og fred og forsoning. Et mål med det globale initiativet er å vise at de kvinnelige meklerne eksisterer, og utelukke unnskyldningen om at man ikke kunne identifisere kvalifiserte kvinner.

Vi har utallige eksempler på at kvinner løser konflikter før de eskalerer, får lokalsamfunn til å samles der uroen var i ferd med å skape splittelse, framforhandler lokale avtaler der formelle forhandlinger går i stå. Jeg ser fram til å åpne møtet i dag som skal starte prosessen fram mot et globalt nettverk av kvinnelige meklere.

Fredsavtalen i Colombia er en nyvinning til inspirasjon. Representanter for ulike colombianske kvinnenettverk ble invitert til forhandlingsbordet for å formidle erfaringer fra konflikten direkte til partene. Dette endret dynamikken i samtalene og skapte mindre avstand til den virkeligheten som var følbar for dem som sto i konflikten.

Blant Colombias mange internt fordrevne er en stor andel av jorda registrert på menn. Det betyr at kvinner er overrepresentert blant internt fordrevne som har problemer med å dokumentere eierskap til jord. Fredsavtalen skal legge til rette for lik tilgang til jord, blant annet ved subsidierte finansieringsordninger. Colombianske kvinner var pådrivere for at seksualisert vold skulle anerkjennes av partene som en alvorlig forbrytelse, og de lyktes. Fredsavtalen sier eksplisitt at det ikke skal gis amnesti for slike alvorlige forbrytelser.

Norge er i dag formell tilrettelegger i fredsforhandlinger på Filippinene og i Colombia. Fra norsk side ledes begge forhandlingene av kvinnelige spesialutsendinger. Det sender et viktig signal. I tillegg inviteres vi jevnlig til å bidra i ulike dialoginitiativ som har som mål å lede fram til formelle fredsprosesser. Norge arbeider for å få flere kvinner med i forhandlingsdelegasjoner, øke antallet kvinnelige meklere, styrke lokale kvinners innflytelse i fredsprosesser og integrere kjønnsperspektivet i fredsavtaler.

Det er 17 år siden FNs sikkerhetsråd satte kvinners deltakelse og kvinners rettigheter på agendaen. Likevel gjenstår det mye før handling følger ord. Fremdeles er kvinner underrepresentert i alle deler av freds- og sikkerhetsinnsatsen. Et nytt initiativ er på trappene. Et globalt nettverk av kvinnelige meklere kan bidra til mer fred og mer forsoning. Det er til beste for befolkningen i konfliktrammede områder.