Historisk arkiv

Regjeringen prioriterer menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og Kina har nylig gjennomført første runde i en ny årlig konsultasjonsmekanisme, der menneskerettigheter var på dagsordenen.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, hevder i Dagbladet 27. september at regjeringen har nedprioritert innsatsen med det internasjonale menneskerettighetsarbeidet.

Det stemmer ikke. I noen land er situasjonen for menneskerettigheter vanskeligere enn på lenge. Flere allerede vedtatte internasjonale resolusjoner og konvensjoner blir ignorert eller direkte motarbeidet av enkelte stater. Dette er noe Norge jobber hardt for å motvirke.

Noe av det første denne regjeringen gjorde, var å legge fram en stortingsmelding om internasjonale menneskerettigheter, den første på 15 år. Norge har en solid og mangeårig politisk og finansiell støtte til Europarådets og til FNs arbeid for menneskerettigheter. Utenrikstjenesten, med sine rundt 100 stasjoner, jobber strategisk og langsiktig med menneskerettighetssaker over hele verden. For eksempel er innsatsen for ytringsfrihet blitt trappet opp. Vårt samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner er veldig viktig.

Egenæs' framstilling av forholdet til Kina er useriøs. Etter seks år uten formell politisk kontakt, er dialogen nå gjenopprettet. Norge og Kina har nylig gjennomført første runde i en ny årlig konsultasjonsmekanisme, der menneskerettigheter var på dagsordenen.

Når det gjelder Russland, tar norske myndigheter jevnlig opp menneskerettigheter, både med russiske myndigheter og i internasjonale fora som OSSE og Europarådet. Vi er bekymret over det stadig tiltakende presset mot sivilsamfunnet som fører til stadig dårligere kår for ytringsfrihet, religionsfrihet, reell politisk opposisjon og forsvar av menneskerettigheter. Vi har spesielt tatt opp situasjonen for LHBTI-personer. Vi er dypt bekymret over rapportene om arrestasjoner, mishandling og drap av antatt LHBTI-personer i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia.

Norge følger også tett med på utviklingen i Tyrkia. Senest i FNs menneskerettighetsråd i forrige uke, oppfordret Norge myndighetene i landet til å beskytte menneskerettighetsforkjempere og journalister.

Egenæs vil ha stans i eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. De norske reglene for eksport av forsvarsmateriell er meget strenge og omfattende. Utenriksdepartementet gjør grundige vurderinger når det gjelder risiko for at materiellet som eksporteres kan bli brukt til brudd på humanitærretten.