Historisk arkiv

Norge fremmer menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det kan ikke være slik at krasse enkeltuttalelser er den eneste strategien som får godkjentstempel av Amnesty.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, hevder i Dagbladet 3. oktober at norske myndigheter velger dialog «på bakrommet» i vårt internasjonale engasjement for menneskerettigheter. En slik strategi skal være bevis på at Norge prioriterer handelsinteresser framfor menneskerettigheter.

Jeg kan bekrefte at Utenriksdepartementet prioriterer norske interesser, inkludert handelsinteresser. Noe annet ville vært oppsiktsvekkende. I motsetning til hva Egenæs synes å tro, er det ikke i strid med våre interesser som land å fremme menneskerettigheter. Derfor har vi satt dette høyt på vår dagsorden.

I noen saker fronter vi kritikk i media, men det kan ikke være slik at krasse enkeltuttalelser er den eneste strategien som får godkjentstempel av Amnesty.

Norge bruker flere arenaer til å ta opp menneskerettighetsutfordringer. Vi arbeider for endring gjennom langsiktig innsats i FN, internasjonale organer som OSSE og Europarådet, i samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner og i direkte dialog med land.

Egenæs er meget selektiv i de eksempler han trekker fram. Han ser bort fra at da generalsekretæren for Amnesty i Tyrkia og andre menneskerettighetsforkjempere ble arrestert i sommer, tok statsminister Erna Solberg dette direkte opp med president Erdogan. Norge har gjentatte ganger tatt opp bekymring for situasjonen for seksuelle minoriteter i Russland, både direkte med russiske myndigheter og i det offentlige rom. Norge har nylig gjennomført første runde i en ny årlig konsultasjonsmekanisme med Kina, der også menneskerettigheter var på dagsordenen etter syv år uten politisk kontakt.

Egenæs påstår at Norge selger våpen til Saudi-Arabia. Norge har ikke åpnet for eksport av våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia.