Historisk arkiv

Regjeringens handlingsplan for universell utforming

Til innholdsfortegnelse

2 Nasjonale mål og strategier for universell utforming

Sitteplasser i en togkupé

NSBs nye regiontog Flirt er utviklet med vekt på passasjerbehov. Toget ble belønnet med Hedersprisen for god design i 2012 blant annet på grunn av høy kvalitet på universell utforming. Foto: Øivind Haug.

Regjeringens visjon er et samfunn der alle kan delta. Regjeringen følger opp FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. I tråd med dette vil regjeringen arbeide videre for et universelt utformet samfunn. Universell utforming er til nytte for mange og har spesiell betydning for eldre og personer med funksjonsnedsettelse. I tillegg til å legge frem en handlingsplan for universell utforming, iverksetter regjeringen strategier, planer og tiltak på en rekke områder:

  • Nasjonal transportplan
  • Moderne eldrestrategi
  • Stedsutviklingsprogrammet
  • Regjeringens handlingsplan for oppfølging HelseOmsorg21-strategien og Omsorg 2020
  • Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2015–20247

Målet for disse er blant annet å fremme yrkesdeltakelse, teknologisk utvikling, nærmiljøutvikling, transportpolitikk og boligpolitikk som tar hensyn til brede brukergrupper.Norge ratifiserte FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne i 2013 og leverte sin første rapport om status i Norge i 2015. Tilgjengelighet og universell utforming er oppfølgingspunkter i konvensjonen og tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne er også delmål i FNs bærekraftmål for 2030.I tillegg følger Norge opp krav om universell utforming og tilgjengelighet i EU, Europarådet og Nordisk ministerråd.

Bro med funksjonshemede

Fiskebroene på Myrbærholmen nord for Molde gir trygge og gode fiskemuligheter for alle. Broene fikk hederlig omtale av juryen for Innovasjonsprisen for universell utforming i 2011. Foto: DogA.

Fotnoter

7.

(Meld. St. 7 (2014–2015).