Historisk arkiv

Regjeringens handlingsplan for universell utforming

Til innholdsfortegnelse

4 Oppfølging av andre sentrale samfunnsområder

Buede gangveier med betongrekkverk

Selvika rasteplass på vegen til Havøysund i Finnmark har løst kravene til universell utforming på en original og elegant måte. Anlegget fikk utmerkelsen Betongtavlen 2013 for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong. Foto: © RRA.

Tilgjengelighet til bygninger, transport, uteområder og digital kommunikasjon er viktig for å få tilgang til utdanning, arbeid og et aktivt sosialt liv. Universell utforming har ført til at nye bygninger, nye uteområder, ny infrastruktur og nyanskaffelser av transportmidler er mer tilgjengelig for alle. Det er også arbeidet målrettet for å styrke innholdet i utdanningene på universitets- og høyskolesektoren. Videreføring og oppfølging er viktig for fremdriften av et universelt utformet samfunn. Indikatorer og måltall viser at det er en liten, men jevn fremgang på de fleste områder. For eksempel økte volumet av offentlige bygninger med tilgjengelig atkomst for bevegelseshemmede fra 4% til 7% fra 2013-2014 ifølge tall fra Statens kartverk. Dette er positivt, men illustrerer også at det kan ta tid å oppgradere eksisterende bygninger. Det samme vil gjelde for eksisterende anlegg og uteområder. Dette er oppgaver som må løses over tid, med jevn og systematisk innsats på de ulike sektorene. Nasjonal transportplan er viktig for det løpende arbeidet med universell utforming på samferdselssektoren. Nærmiljøsatsingen til Miljødirektoratet og Programmet for bærekraftig byutvikling og områdesatsing i byer inkluderer universell utforming av friluftsområder, uteområder og infrastruktur.

Førervognen med døren åpen

Bybanen i Bergen ved holdeplass. Universell utforming var en premiss ved utforming av Bybanen i Bergen og er det første baneanlegget i Norge som er universelt utformet på en helhetlig måte. Bybanen i Bergen vant Innovasjonsprisen for universell utforming 2015 i kategorien transport. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen.