Historisk arkiv

Kultursamarbeid mellom Norge og Spania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

EØS-midlene

Interessen har vært enorm og nåløyet trangt. Nå er det klart hvilke samarbeidsprosjekter mellom norske og spanske kunstnere som får støtte gjennom EØS-midlene.

Bettina Flater er Norges fremste flamencogitarist og opptrådte under lanseringen av det EØS-middelfinansierte likestillingsprogrammet i Spania tidligere i år. (Foto: Europapress)

Jazz, skeive filmer, moderne drama, kvinneportretter i fengsler er noen av temaene for prosjektene som er godkjent.

Av totalt 105 søknader har det ikke vært mulig å støtte flere enn fem samarbeidsprosjekter mellom norske og spanske kunstnere og kulturformidlere.

[Oversikt over alle prosjektene]


1) Moderne drama

Dramatikkens Hus og det spanske teaterkompaniet Meine Seele skal gjøre norsk og spansk moderne dramatikk tilgjengelig i begge land. Prosjektet innebærer blant oversettelse av Jon Fosse og Marit Tusvik til spansk og framføring av stykkene både her hjemme og i Spania. Det skal også lages en egen dokumentar om møtet mellom Jon Fosse og to spanske dramatikere.

SKEIVT SAMARBEID: Fv Gerardo José Pérez Meliá, Víctor Javier Huedo Plaza og Susana Fonseca Dias Gaspar fra Fundación Triángulo, og deres norske partner Bård Ydén fra Skeive filmer. (Foto: Europapress)

2) Skeive filmer
Festivalen Skeive filmer og den spanske stiftelsen Triangle skal samarbeide om å synliggjøre mangfold og fremme toleranse. Det skal skje gjennom å promotere regissører og filmer som portretterer lesbiske, homofile, bi- og transpersoner som kjemper for aksept og like rettigheter. Prosjektet vil i hovedsak gjennomføres i tilknytning til filmfestivaler for skeive filmer i Madrid, Valladolid og Oslo.

3) Møteplass for jazzmusikere
Music Norway og La Escalera de Jacob la Latina skal skape kreative møteplasser for spanske og norske jazzmusikere. Jazztradisjonene er svært ulike i Norge og Spania. Mens norsk jazz er mer eksperimentell er den spanske mer trofast til tradisjonene. Samarbeidet skal blant annet resultere i flere konserter.

4) Billedkunst
Arnold Haukelands samlinger og kultursenteret Tenerife Espacio de las Artes skal samarbeide om å fremme nye norske billedkunstnere for et spansk publikum. Samtidig skal prosjektet stille ut billedhugger Haukelands verk fra tiden han bodde på den spanske øya Tenerife.

5) Kvinnekroppen
Lotte Konow Lund og Cristina Nunez skal samarbeide om et kunstprosjekt om kvinnekroppen. Prosjektet inkluderer utstillinger både i Spania og Norge, og en workshop for innsatte kvinner i et fengsel i Barcelona for å utløse dere kreative potensial.

Prosjektene har fått støtte på inntil 45 000 euro, og skal gjennomføres innen 2016.

Individuelle stipend
I tillegg er det gitt personlige stipender til omlag 20 kunstnere for å delta i studieturer og utvekslingsopphold.

[Oversikt over kunstnerstipend]