Historisk arkiv

Europride skapte historie i Riga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

EØS-midlene

Det var varslet store motdemonstrasjoner. De kritiske røstene ble imidlertid overdøvet da 5000 mennesker tok til gatene i den latviske hovedstaden for å feire Europride.

Dette er første gang en tidligere sovjetstat har arrangert Europride – en europeisk festival for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT). Norge var sponsor for arrangementet gjennom EØS-midlene.

     Les mer: Eksempler på LHBT-prosjekter finansiert med EØS-midler

– Jeg tror det var ganske mange av de internasjonale gjestene som var spent på hvordan paraden skulle bli. Så viser det seg at de fleste står og heier når vi kommuniserer kjærlighetsbudskapet, sier Bård Nylund leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Norge (LLH).

Ifølge arrangørene var det om lag 5000 personer som deltok i paraden 20. juni.

– Vi har skapt historie. Vi har gjort noe helt fantastisk. Dette overgår alle mine forventninger, sa Kaspars Zalitis etter at den ukelange festivalen er over. Han leder den latviske LLH-foreningen Mozaika og stått i spissen for arrangementet.

En vei å gå
Det har vært mange skjær i sjøen underveis og lokale motstandere av arrangementet. Dette gjenspeiler seg også på andre områder i det latviske samfunnet. En undersøkelse fra EUs byrå for grunnleggende rettigheter (2014) viser at 26 prosent av LHBT-personer i Latvia kjenner seg diskriminert på arbeidsplassen på grunn av sin legning (snittet i EU: 19 prosent).

66 prosent sier de ikke er åpne til andre om at de er homofile (snittet i EU: 38 prosent). Samtidig sier 77 prosent at negative kommentarer om homofile fra poltikere er utbredt (snittet i EU: 44 prosent).

– At LHBT-personers rettigheter er en del av menneskerettighetene er det ikke alle som har forståelse for i Latvia. Mange latviere ønsker å bli et moderne samfunn, men akkurat på dette området gjenstår det en del for å få full aksept i befolkningen. Derfor betyr dette arrangementet mye for Latvia og for hele reigonen, sier ambassadør Steinar Hagen.

Sammen med ambassadører fra en rekke land gikk han aller først i paraden for å markere Norges støtte til arrangementet.

Gjennom EØS-midlene finansierer Norge en rekke prosjekter som fremmer LHBT-personers rettigheter i Europa.

– Uten EØS-midlene hadde sannsynligvis ikke vår organisasjon eksistert, sier Kaspars Zalitis i Mozaika.