Historisk arkiv

EUs nye mann i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Thierry Béchet er EUs nye ambassadør til Norge. Han sier forholdet til Norge er ekstremt godt og ser frem til å møte folk i alle deler av landet.

Bechet
Foto: EUs delegasjon til Norge 2017

– Det er deilig å endelig være på plass, sier ambassadøren, og smiler.

Thierry Béchet leder EUs delegasjon til Norge og har sin første formiddag på kontoret i Oslo. Det er mye nytt å sette seg inn i. Viktige politiske saker, invitasjoner, planer for høsten.

Men aller først et høytidelig møte på Slottet. Forrige torsdag leverte han sitt akkrediteringsbrev til H.M. Kongen.

Ambassadorer
Ambassadør Béchet (t.h.) med nye ambassadører fra Jordan, Latvia og Østerrike. Foto: Utenriksdepartementet

Har jobbet med Norge 

Béchet begynte i Europakommisjonen i 1991 og jobbet med Midtøsten-spørsmål under den første Gulfkrigen.

Han har jobbet i kabinettet til tre kommisærer (to spanske og en dansk) og ledet EUs delegasjon i Jerusalem i årene rett etter Oslo-avtalen. Han har også vært stasjonert i Genève, hvor han ledet EUs samarbeid med FN, og kommer nå fra stillingen som EUs ambassadør til OSSE i Wien.

– Norge og nordmenn alltid dukket opp på forskjellige tidspunkter gjennom karrieren. Min første tur til Norge var tidlig på nittitallet da jeg jobbet i kabinettet til kommisæren som dekket energi. Det var rett før folkeavstemningen om EU-medlemskap og vi hadde flere turer, gode samtaler. Siden har jeg møtt mange norske diplomater, spesielt i Jerusalem hvor de spilte en viktig rolle, og vi hadde tett og god kontakt.

Béchet har jobbet med Arktis-spørsmål og besøkte regionen en rekke ganger da han senere i karrieren dekket regionalspørsmål i EUs utenrikstjeneste.

– EU har en økende interesse i Arktis og det er noe vi deler med våre norske venner. De siste par årene har EU lagt frem flere politiske dokumenter og strategier om Arktis og det har vært med på å øke både kunnskapen og oppmerksomheten.

Viktigere saker enn brexit

Før avreise fra deltok Béchet på den årlige ambassadørsamlingen i Brussel. Han sier at et budskap som ble gjentatt gang på gang var at at Europas fremtid er viktigere enn brexit.

Det som gjelder nå er å utforme en ny agenda for Den europeisk union. 

– Utenrikssjef Federica Mogherini var veldig åpen og tydelig på at EU, i den politiske situasjonen verden er i i dag, står klar til å ta ansvar og samarbeide med partnere verden over. Vi skal finne felles løsninger på felles utfordringer.

Vil ut av Oslo

Béchet karakteriserer forholdet mellom EU og Norge som ekstremt godt - et av de tetteste EU har med noe land. 

Han roser også sin forgjenger for måten hun jobbet for å utvide samarbeidet, bl.a. innen utdanning og kultur.

– Jeg vil reise overalt! Å møte mennesker og bli kjent med Norge er en viktig del av jobben. Jeg holder fortsatt på å lande i Oslo, men jeg skal komme meg ut på tur så fort som mulig.  Jeg skal være et ansikt utad for Europa, et ansikt folk ser ofte og som de kan relatere til. Jeg skal være en person som alle skal kunne snakke med, uansett om vi er enige eller uenige i forskjellige saker.

Følg ambassadøren på Twitter: @ThierryBechet

Følg EUs delegasjon til Norge i sosiale meder: Facebook | Twitter