Historisk arkiv

Norsk nasjonal ekspert jobber med EUs satellittnavigasjonssystemer Galileo og EGNOS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Helge Rager Furuseth jobber med sikkerheten til EUs satellittnavigasjonssystemer. Som norsk nasjonal ekspert i EU er han med på å utvikle viktig teknologi for framtiden

Helge Rager Furuseth er nasjonal ekspert i Europakommisjonen
Helge Rager Furuseth er nasjonal ekspert i Europakommisjonen

At mobilen din klarer å plassere deg svært nøyaktig på et kart, uansett hvor du er i verden, er noe de fleste i dag tar for gitt. Det kan sammenlignes med at nordmenn flest tar for gitt at det renner vann i springen eller at lyset kommer på når man trykker på bryteren. Men på samme måte som at vannet i springen og strømmen som driver lyset ditt kommer fra spesifikke kilder, så kommer satellitt-signalet fra et sted

―Mange kjenner til GPS, som er det amerikanske militære satellittnavigasjonssystemet. Man kan lese i degraderte dokumenter fra Clinton-administrasjonen, at en av grunnene til at GPS ble gjort fullt ut tilgjengelig for sivile, var at amerikanerne visste at et tilsvarende system i Europa med bedre nøyaktighet ble planlagt. Det var derfor en måte å gi det europeiske initiativet mindre prestisje. Hadde ikke Europa hatt planer om å bygge sitt eget satellittnavigasjonssystem, så vet vi ikke om vi hadde hatt det tilgjengelig for sivilt bruk i dag. Det sier noe om viktigheten av at Europa har sitt eget system og ikke er avhengig av systemer som det amerikanske GPS, russiske GLONASS eller kinesiske BeiDou.

Det sier Helge Rager Furuseth, som er nasjonal ekspert i Europakommisjonen. Han jobber daglig med sikkerheten til EUs satellitt-navigasjonssystemer Galileo og EGNOS. Galileo er, som det eneste satellittnavigasjonssystem i verden, ikke under militær kontroll. Målet med Galileo er å levere pålitelig, nøyaktig posisjonering som kan bidra til flere samfunnsområder.

― Når systemet er fullstendig lansert om kort tid vil det kunne plassere posisjon på centimeter-nivå.

Han peker illustrerende på mobilen som ligger på bordet og tar opp lyd.

― Den vil for eksempel kunne merke om du drar telefonen bortover bordet. Nettopp den presisjonen og påliteligheten er viktige for anvendelsesområder som krever nøyaktighet. Da mener jeg for eksempel redningsoperasjoner, automatiserte kjøretøy eller robotisering. Det er viktig at en automatisert bil vet nøyaktig hvor den er, for at den skal ligge riktig på veien.

Helges arbeidsdag

Gjennom EØS-avtalen har Norge anledning til å låne ut egne nasjonale eksperter fra forvaltningen til å arbeide i Europakommisjonen eller i EUs byråer. De siste månedene har Helge Rager Furuseth jobbet i Brussel for Europakommisjonen.

I all hovedsak så jobber han med ett av de to satellittnavigasjonssystemene som eies og drives av EU. Det han jobber med er støttesystemet som heter EGNOS, hvor hans jobb er å sørge for at resultatene er pålitelige og sikre, forteller Helge Rager Furuseth.

― Pålitelighet vil si at den posisjonen du får er den virkelig posisjonen, dette er nemlig i mange tilfeller kritisk. For eksempel for bruk i luftfarten. Galileo består av etter hvert 30 satellitter, men EGNOS av kun to. Til gjengjeld ligger disse i geostasjonær bane over ekvator, og dekker hele det europeiske kontinentet. EGNOS har 44 referansestasjoner på bakken som kjenner sin posisjon svært godt. Systemet kan dermed ved å hente posisjonen ved disse stasjonene teste og gi deg bedre nøyaktighet og pålitelighet til posisjonen din.

Logikken i det Helge forklarer virker åpenbar selv for en lekmann, likevel øker kompleksiteten ettersom han forteller. Helge arbeider med en gruppe på rundt 20 mennesker som alle har anvendelse, internasjonalt samarbeid og sikkerhet som sitt ansvar. Samtidig samarbeides det med en stor mengde aktører. Det betyr for Helges del jevnlige reiser til Toulouse i Frankrike og Praha i Tsjekkia, for å møte med de relevante gruppene han må koordinere med.

― Målet er at medlemslandene og Europakommisjonen skal være enige om hvilke krav som settes, og i tillegg at man får kontrollert i etterkant at kravene er oppfylt. Krav til cybersikkerhet må sees i sammenheng med andre krav til sikkerhet, som for eksempel luftfart. Det er derfor viktig med en god dialog med andre EU-general-direktorater og byråer, for eksempel EASA, som er den europeiske luftfartsmyndigheten.

Tog som forlater stasjonen

Som nasjonal ekspert utsendt fra Norge til det store EU-maskineriet har Helge Rager Furuseth ikke bare muligheten til å bidra innen utviklingen av et spennende og viktig felt, men også til å ta med kunnskap og erfaring hjem. I tillegg fungerer han og som en representant ovenfor menneskene han møter i Brussel.

― Jeg tror det er veldig viktig for Norge å ha folk med kunnskap her nede. Da jeg nylig hadde et møte med en belgisk kollega snakket han varmt om norske eksperter, fordi de kom med høy kompetanse. Det tror jeg er en bra ting, at Norge sender gode folk som bidrar.

Helge forteller også om kunnskapen han tar med hjem, og viktigheten av denne.

― Det er klart at jeg får kjennskap til en del prosesser innen europeisk regelverksutvikling av å være her. Det kommer for eksempel snart en ny lovgiving i EU som skal samordne romprogrammer. Det å vite hvor den ligger i prosessen, å kjenne Europakommisjonen og andre aktørers posisjon, det er svært nyttig. Alt dette er jo offentlig informasjon, men man får det ikke nødvendigvis med seg om man ikke er tett på.

Helges jobb fremstår som sentral for arbeidet han gjør, for representanten han er for Norge og for forståelsen og kunnskapen han opparbeider seg i EU-systemet. Særlig den siste kan ifølge Helge ende med å få betydning.

― Spesielt viktig synes jeg også det er å kunne bidra med kunnskap i forhold til Norges videre deltakelse i det europeiske samarbeidet. At Norge deltar i disse programmene både sikrer innflytelse, gjør tjenestene fullt ut tilgjengelige for oss, og muliggjør at norsk industri kan ta del i utviklingen. Vi står ovenfor veldig spennende endringer i Europa, når man nå snart går inn i den neste syv års budsjettperioden, får nytt Europaparlament og ny Europakommisjon. Her er det mange tog som nå er i ferd med å forlate stasjonen. Det vil bli viktig å vite om vi skal kjøpe billett eller ikke, sier Helge.