Historisk arkiv

Uken som var – uke 8

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

En 25 år gamle sursildboks ble endelig åpnet, et par pandaer fikk en mottagelse i Belgia som var statsledere verdig og finske reinsdyreiere tar grep for å gjøre dyrene synlige i nattemørket – dette var noen av sakene vi merket oss i uken som var.

En 25 år gamle sursildboks ble endelig åpnet, et par pandaer fikk en mottagelse i Belgia som var statsledere verdig og finske reinsdyreiere tar grep for å gjøre dyrene synlige i nattemørket dette var noen av sakene vi merket oss i uken som var.

Forrige uke skrev vi om trysilværingen Inge Haugens 25 år gamle sursildboks som fikk medieoppmerksomhet over hele verden. Haugen kontaktet nemlig Hæren for å få hjelp til å åpne boksen, som han fryktet kunne eksplodere. Tirsdag ble boksen åpnet av Ruben Madsen, svensken som kaller seg «Kungen av surströmming», og hendelsen ble bivånet av nysgjerrige tilskuere og presse fra inn- og utland. Til de oppmøttes skuffelse var det ingen fisk i boksen lenger, men sursildkongen var likevel fornøyd: «Fisken er i himmelen, men lukten er fantastisk,» uttalte han ifølge VG. VGs reporter mente derimot sursildboksen luktet «veldig, veldig gammel søppel».

I Tsjekkia ble det satt ny verdensrekord i antall mennesker samlet på samme sted med reisekoffert. 583 mennesker møtte opp med hver sin koffert i byen Zabreh for å hylle den tsjekkiske eventyreren Jan Eskymo Welzl. Hva den gamle rekorden var sier dessverre artikkelen ingenting om.

Når Belgias statsminister, visestatsminister og forsvarsminister alle møter opp på flyplassen for å ta imot gjester tyder det på at det er fasjonabelt besøk på vei. Det var det jo også, da to kinesiske pandabjørner ankom Zaventem flyplass i et spesialdekorert pandafly på søndag. De to pandaene skal plasseres i en dyrepark i Hainaut, og etter all oppmerksomheten som har vært rundt mottagelsen forventes det at de vil føre til en økning i besøkstallet.

I Finland tas det grep for å sikre at et annet dyr skal kunne ferdes trygt i mørket. Finske reinsdyreiere har nemlig startet forsøk med å spraye reinsdyrenes gevir med refleksmaling for at de skal ses av sjåfører. Hva reinsdyrene synes om å ha selvlysende gevir er ikke godt å vite, men det ser jo i hvert fall stilig ut.

I England har denne utradisjonelle pizzaleveransen fått mye oppmerksomhet. Om leveringsmetoden, som innebærer at pizzaen slynges opp tre etasjer til kunden som henger ut av vinduet og fakker den, kommer til å spre seg til resten av Europa har vi derimot lite tro på.

Forskere ved universitetet i Plymouth står for ukas mest utradisjonelle slankekur: Forskerne mener nemlig at man kan både slanke seg og få hjelp til å slutte å røyke ved å spille Tetris i et par minutter av gangen. Når man konsentrer seg om å få blokkene i spillet til å passe sammen glemmer nemlig hjernen at man er sugen på snacks eller nikotin. Etter et par minutter gir suget seg, og da skal man slutte å spille. Det er bare å finne fram Gameboy-en og prøve selv.