Historisk arkiv

Spørsmål og svar fra pressekonferansen for barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Svar fra statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen for barn 16. mars.

Bilde av statsminister Erna Solberg, og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskapsminister Guri Melby
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, statsminister Erna Solberg og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen for barn mandag 16. mars. Foto: SMK

Hei, eg heiter Janne og er 9 og eit halv år og kjem frå Sogndal. Eg lurer på om skulane kjem til å bli stengde lenger enn desse 14 dagane? 

Tusen takk for spørsmålet. Det er det mange som har lurt på, og dessverre kan jeg ikke gi et helt klart svar på det. Vi vet ikke ennå. I første omgang er det stengt i to uker, men det kan bli lengre.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Hei statsminister Erna, eg heiter Lilly-Mari og er sju år. Eg lurer på om det kan spre seg til dyr?

Vi vet ikke alt om dette viruset ennå. Det er mye vi kommer til å lære etter hvert som det utvikler seg. Men vi tror ikke at det smitter til dyr. Vi er ikke sikre, men vi tror ikke at det smitter dyr. Det er hvert fall ikke noen store tall som tyder på dette nå. Vi tror at dette går bra for dyrene.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Kan det hende at nasjonaldagen (17. Mai) blir avlyst på grunn av koronasmitte?

Jeg skjønner veldig godt at mange er bekymret for det, for 17. mai er både viktig og gøy. Det kommer litt an på hvor lenge vi må være forsiktige med å være sammen med andre menneske, for det er jo det vi er når vi feirer 17. mai slik vi bruker, ved å gå i tog. Jeg håper vi uansett får til en markering av nasjonaldagen, selv om det kanskje blir annerledes enn det pleier.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Hei Erna, veit du kor lang tid det tek å laga ei vaksine for Covid19?

Nei, det vet jeg ikke. Foreløpig finnes det ingen vaksine mot viruset. Men det er noen som mener det er mulig å prøve ut noen vaksiner. Derfor har vi vært med på å gi mer penger til utprøving av vaksiner og til å lage vaksiner, og så har vi jobbet med å få andre land til å være med å betale for dette. Det er veldig mange flinke forskere over hele verden som jobber med å lage både vaksine og medisiner som kan brukes til å behandle de som er syke av viruset. Norge støtter disse forskerne med mange millioner kroner. Det vil komme en vaksine, kanskje om et år, kanskje tidligere. Litt avhengig av hvordan forsøkene går, men det kan også ta flere år.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Hvorfor får jeg ikke lov å feire bursdagen min til helgen? 

Det er fordi vi ikke skal være så mange samlet, fordi en skal prøve å begrense smitten. Du kan feire med den ene vennen som du prøver å holde kontakt med gjennom denne perioden, eller du kan prøve å være litt ekstra kreativ. Kanskje feire over Facetime, på andre måter eller utsette det. Noen av oss har opplevd å måtte utsette fotballtreninger, korpsøvelser eller kanskje bursdager før også, og da har man jo ekstra tid til å planlegge slik at det blir en kjempefest når dette er over.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Og så syns jeg at når noen har bursdag i klassen så må alle de andre ringe inn å synge bursdagssangen. Da har man noe å gjøre.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Blir sommerferien kortere pga covid19?

Sommerferie vil det bli uansett, men det kan hende at innholdet ferien blir litt annerledes enn det man har planlagt fordi man ikke kan reise alle de stedene man pleier å reise. De som går ut av ungdomsskolen vil få vitnemål selv om skolene kanskje blir stengt lenger.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Er du redd for å bli syk av Koronaviruset? Hvis du blir syk, hvem blir da vikar for deg? Hilsen Ole Henrik Frostad 11år

Jeg er ikke så redd for å bli syk, for jeg tror at jeg har ganske god helse. Men vi alle være forberedt for at vi kan bli syke. Det første som skjer dersom jeg blir syk er at jeg kommer til å være i statsministerboligen, bare være med Sindre, og forsøke å styre på Skype, eller med telefonen, og holde alt i gang. Dersom jeg blir så syk at jeg ikke kan gjøre det, så er det den som er nummer to i regjeringen. For øyeblikket så er det næringsminister Iselin Nybø, som leder Venstres arbeid i Regjeringen. Nummer tre, hvis Iselin blir syk, så er det Kjell Ingolf Ropstad. Vi har en lang rekke, og har planlagt for at hvis noe skjer, så er det alltid noen som kan passe på, og styre landet.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Men jeg kjenner statsministeren så godt at jeg tror ikke hun blir syk. Hun har en fantastisk møtekondis. Selv om hun nå jobber døgnet rundt for at alt skal gå bra så er hun likevel så opplagt som hun er.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Hei, eg har eit spørsmål til dykk. Eg lurte på: Om eg vil gå til vennen min, kan eg få lov til det? Og om eg får lov, må eg vera ein meter fra unna ho?

Ja, du kan gå til én venn. Skal du treffe andre barn kan du ha en til to faste venner, og da må du ha de samme gjennom hele perioden. Da gjelder det å holde avstand. Poenget er å ikke bli smittet. En bør begrense det så mye som mulig, og så bør en møtes utendørs. Der er sjansene minst for å bli smittet. Og så er rådet: vask hender, før du møtes underveis og ikke minst etterpå.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Jeg heter Hakan og er 8 år. Hvem kan jeg leke med? 

Mitt råd er først og fremst å leke med søsken, hvis du har det. Men hvis du skal treffe noen så er det en til to personer, og prøv å møtes ute.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Er det farlig for oss som er litt mindre?

Faktisk så er det egentlig mindre farlig for de yngste, heldigvis. For de aller fleste som blir smitta, så vi dette gå bra. Grunnen til at vi prøver å begrense møter, og at smitten ikke skal spres, er på grunn av de som kan bli alvorlig syke. Det er stort sett de gamle eller de som er syke fra før. Foreløpig ser det ut som om barn tåler det veldig bra, og at de aller fleste som blir syke tåler det veldig bra.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Jeg lurer på hva som skjer om alle i hele verden får koronaviruset, hva skjer da?

Da vil vi ha utfordringer i verden med å gi god behandling til alle som blir syke. I Norge har vi et veldig godt helsevesen, og mange av tingene vi gjør nå er for å sørge for at hvis fortsatt veldig mage blir smittet, så skal sykehusene våre gi god behandling til alle. Det er derfor vi gjør disse tiltakene, som å stenge skole, for at da kan vi forsinke viruset, slik at vi har plass på sykehusene, og nok leger og sykepleiere. Det er mange land som ikke har det. Da vil vi nok få flere som dør rundt omkring i verden. Samtidig vil vi også bli mer immune mot dette viruset. Det betyr at dette kommer til å gå over, men det vi håper er at vi skal komme gjennom dette med at flest mulig holder seg friske, og færrest mulig blir alvorlig syke.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Er Koronaviruset farleg for dei som er eldre eller kjem det an på om dei er sjuke?

Det er mest farlig for de som er eldre, og for de som er syke fra før. Veldig mange av de vil også klare det fint, men det er større sjanse for at de vil bli alvorlig syke. Derfor er det veldig viktig at hvis en har noen symptomer så må en ikke være i kontakt med de som er mest utsatt for å bli alvorlig syke hvis de blir smitta.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Kjære statsminister, hva gjør du for å styrke ditt eget immunforsvar? Hilsen Amalie på 10 år og Rebekka på 8 år

Jeg prøver å sove nok. Å sove er viktig for immunforsvaret ditt. Det betyr ikke at jeg sover like mye som de fleste tenåringer, men jeg er ganske god til å sove når jeg har fri. Og så prøver jeg å få frisk luft, litt mosjon. Jeg har også en hemmelighet som heter blåbær. Jeg drikker mye blåbærjuice, og så tror jeg det virker. Grønnsaker, sunn mat, trening og god søvn er viktigst. Da er det lurt å ikke sitte oppe hele natten å spille, men legge seg og få nok søvn. Spise sunt, selv om godteskålen frister nå.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Kan koronaviruset bli verre enn det er nå?

Vi tror at flere kommer til å bli smittet, og det er grunnen til at vi har stengt skoler og barnehager. Men vi håper også at det hjelper, så det ikke blir så mange som blir smittet, som det ville blitt hvis alt hadde vært åpent, og mange barn kunne ha møttes og lekt med hverandre. Men selv om flere blir smittet er det heldigvis sånn at de aller fleste ikke blir veldig syke.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Er det veldig stressende å være statsminister nå? Erle

Det er i hvert fall veldig ansvarsfullt. Det er jo en alvorlig sitasjon vi er oppi, både med å sørge for at sykehusene fungere godt, at vi følger opp alt vi har vedtatt om helse og smitte. Det er viktigst at vi sørger for at vi får varer inn til Norge, og så er det viktig at vi passer på økonomien og jobbene. Jeg er veldig heldig som har flinke folk med meg som hjelper meg med det. På helsesiden er det helseministeren, Bent Høie som jobber mye med å sørge for at sykehusene klarer å håndtere dette. Justisministeren og næringsministeren jobber mye med å få samfunnet til å fungere. Kjell Ingolf Ropstad og Guri Melberg passer på skolene, og barnespørsmål. Jeg har en hel regjering som hjelper meg. Ikke minst har jeg en finansminister som må jobbe veldig mye nå med å sørge for at når mamma og pappa skal tilbake på jobb så er arbeidsplassene der fortsatt.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Vi lurer på om det er greit å besøke besteforeldrene våres som er over 60 år etter at vi var på kjøpesenteret forrige dagen? Mvh Leah og Maja

Mitt råd vil være at du ikke gjør det, fordi en skal begrense muligheten for smitte. Men det er fortsatt mulig å ta kontakt med dem. Du kan bruke telefonen til å ringe. Kanskje du til og med får lurt de inn på Facetime hvis de ikke er der. Jeg tror, hvis du tenker litt kreativt, så vil de bli glade for at du holder litt ekstra kontakt med dem akkurat nå.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Eg lurte på om hvorfor så mange hamstrer mat? Er det nødvendig? Og hvorfor gjør de det?

Jeg tror det er noen som er redde for at de ikke får kjøpt nok mat, og derfor kjøper de ekstra mye. Det må de slutte med. Det er ingen grunn for at det ikke skal være nok mat. Alt tyder på at det er full kontakt på matproduksjonen. Gårdene produserer som aldri før. Butikkjedene har lagre fulle av mat, og klarer å få maten ut til butikkene, så der blir det fylt på. Selv om dere hører i nyhetene at grensene stenges, vil likevel maten komme inn. Derfor er det ingen grunn til å hamstre. Man kan alltid ha litt ekstra for sikkerhets skyld, men det er ingen grunn til å kjøpe mye mer enn normalt.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Hvor mange ganger vasker du hendene hver dag? Hilsen Mali Frostad 7 år

Jeg tror kanskje jeg kommer ut av telling, faktisk. Det er veldig viktig å vaske hendene ofte. Jeg tror barna mine er ganske lei av at jeg maser nå, på at de må vaske hendene sine hvis de har vært ute, hvis vi har møtt noen, eller hvis vi skal spise. Mitt beste råd er å lage seg regler for når man skal vaske dem. Alltid gjøre det når du skal ut, når du kommer inn, når du skal møte nye, når du har møtt nye og før du skal spise. Det aller beste er å vaske hendene med såpe og vann, og hvis du ikke har det kan du bruke antibac. Håndhygiene er det aller viktigste.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Ble Erna flau da hun glemte å følge sitt eget råd om håndhilsning? Hilsen Sunniva Aasen 10 år

Ja, og det tror jeg at alle kan se på den videoen. Det er jo sånn at man er litt høflig, og vant til å ta folk i hånden, og si takk. Det var godt at Bent Høie var flink til å følge med, og stoppet håndhilsningen.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Hvor lenge er det til barn kan gå på skolen igjen? (Ivar 7 år, William 12 år)

Vi har først vedtatt at skolen skal være stengt i to uker, og så må vi se om vi trenger å gjøre det lengre. Det viktigste er at folk ikke blir smittet og syke. Vi må vente og se. Jeg håper ikke det blir helt til sommerferien.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Kan man ha bursdag med to venner? (Eivind, 9 år)

Ja, i prinsippet kan du møte, og feire bursdag med én eller to venner, men da må du holde deg til dem gjennom denne tida som skolene og barnehagene er stengt. Fordi en skal holde avstand, og unngå at en smitter hverandre. Derfor er mitt råd å gjerne utsette bursdagen og ha en ny feiring når det er mulig å møtes mange flere.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe til? (Tuva, 9 år)

For det første er det viktig å følge disse rådene. Det viktigste vi gjør nå er å vaske hendene, følge rådene om å ha én eller to faste venner, og så er det mange som kanskje kan føle seg litt ensomme. Det kan være noen i klassen din som ikke har så mange venner i utgangspunktet, som nå kan føle at de ikke har to faste venner. Da kan du ringe til de, skype eller facetime. Det er viktig. For de som føler seg litt ensomme kan føle seg ekstra ensomme i en slik situasjon. Dette gjelder særlig hvis du har noen i klassen din som har en sykdom, og nå må være enda mer inne for å ikke bli smittet, ta kontakt og snakk med de. Gjør noe gjør sammen uten være sammen fysisk. Det er noe av det viktigste vi gjør. Det samme gjelder besteforeldre, eller eldre i nabolaget, at du ringer og snakker med dem. Det å være sammen uten å være fysisk sammen er noe av det aller viktigste vi kan bidra med.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Hvorfor er folk så redde for koronaviruset? (Nicolai, 6 år)

Veldig mange av virusene vi har, influensa og sånn, har vi vaksiner mot. Det betyr at det er mange som kan få en vaksine for å beskytte seg mot det. Nå har vi ikke en vaksine, som betyr at mange flere er som sårbare. Vi vet heller ikke hvordan viruset utvikler seg. Det tror jeg er grunnen til at mange er redde for korona. Og så er vi alle glade i folk, som besteforeldre eller venner med en sykdom, som vi ikke vil at skal bli syke. Og så er noen redde fordi alt stopper opp. At kanskje mamma og pappa blir permittert og ikke drar på jobben. Derfor er vi så opptatt av økonomien, å sørge for at bedrifter og jobber er der også når ting har blitt mer normale.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Kan man dra på sommerferie? (Anna-Linea 10 år, Abelona 5 år, Olevine 13 år)

Du kan dra på sommerferie, men akkurat nå sier reiserådene at du ikke skal dra utenlands. Det kan bli endret før sommeren, men det vet vi ikke ennå. Det viktigste er at man hele tiden må lytte til rådene som gjelder. Sommerferien kan bli litt annerledes. Heldigvis er det også veldig mye fint å oppleve i Norge.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Blir fritidsaktiviteter stengt like lenge som skolen? (Ingrid Amanda, 8 år)

Det er ingen grunn til at ikke de skal være stengt like lenge som skolen, for det er akkurat samme problemet. Det er mange som møtes, og da øker sjansen for smitte, og det er det vi må redusere. Derfor er fritidsaktiviteter stengt, selv om jeg vet det er veldig kjedelig.
(Fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby)

Hvorfor tok det så lang tid før dere politikere gjorde noe? (Liam, 10 år)

Det tok ikke så lang tid før vi begynte å gjøre noe. Allerede lenge før sykdommen kom til Norge hadde vi satt i gang arbeid i helsevesenet for å planlegge, fordi vi trodde at dette kunne komme til Norge. Det er ganske drastisk det vi gjør nå, med å stenge skoler og andre ting. Det gjorde vi først når det var smitte i Norge som vi ikke helt visste hvor kom fra, for å bremse smitten. Noen land har ikke gjort det vi har gjort. Mange land har stengt skoler, men det er litt ulikheter mellom landene. Det er alltid vanskelig å bestemme hva som er det riktigste tidspunktet. Da lytter vi til faglige myndigheter, de som jobber med hvordan sykdom sprer seg i et samfunn. Det heter et veldig vanskelig ord: epidemiologi. Det betyr at man er ekspert på hvordan slike sykdommer beveger seg i samfunnet.
(Fra statsminister Erna Solberg.)

Hva kan man gjøre for å hjelpe klassekamerater man vet at ikke har det så bra hjemme? (Anonym)

Så fint at du spør om det! Det er ekstra viktig å ta vare på hverandre, og særlig bry seg om de som en vet har det vanskelig. Selv om vi ikke kan være så tett sammen må vi ta vare på hverandre. Hvis du vet om noen som du tror kan ha det vanskelig, så ring, send noen meldinger, bruk snap eller TikTok. Hvis du er virkelig bekymret for at en kamerat eller noen andre kanskje kan bli utsatt for vold eller vonde ting vil jeg anbefale deg å ta kontakt med foreldre, andre voksne du er trygge på, eller så har vi en alarmtelefonen til barnevernet på 116 111, som du kan ringe hele døgnet. Jeg tror også at hvis du vet om noen som sliter så kan den personen kanskje være helt avhengig av at du tar kontakt. Derfor er min klare oppfordring at hvis du har det vanskelig eller blir utsatt for noe vondt. Ta kontakt med noen du stoler på eller ring. Hvis du vet om noen, så bry deg.
(Fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad)

– Da var visst spørsmålene ferdig, så da sier vi tusen takk. Jeg håper alle har det bra, og minner om det Guri sa innledningsvis at selv om man ikke er på skolen så betyr ikke det at man ikke skal lære. Lærerne deres gjør en kjempejobb med å lage gode undervisningsopplegg, og gode ting å jobbe med, så bare fortsett med det. Det er faktisk litt gøy å lære også, avsluttet statsminister Erna Solberg.