Historisk arkiv

Hilsen – “Statsraad Lemhkuhl” 100 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Hilsen til "Statsraad Lehmkuhl" fra Monica Mæland, Bergen 11.januar

*Sjekkes mot fremføring*

Kjære venner!

Gratulerer så mye med dagen!

Selv om Bergen er byen for de virkelige store begivenheter, så må feiringen av ”Statsraad Lehmkuhl” sies å være et åpenbart høydepunkt.

Og ikke for å fornærme verken Trude, eller noen andre her, men ”Statsraad Lehmkuhl” er og blir byens staseligste dame.

Det er hundre år siden ”Statsraaden” ble sjøsatt i Bremerhaven [utt.: Bremerhafen], i en verden som så ganske annerledes ut.

De høyteknologiske datamaskinene av noen skip, som ligger fortøyd i Vågen i dag, forteller om den enorme utviklingen som har vært – og som fremdeles finner sted innenfor norsk skipsbygging og maritime næring.

”Statsraad Lehmkuhl” er en viktig kontrast til dette; som en påminnelse om våre stolte historiske røtter.

Om Bergens posisjon som Norges skipsfartshovedstad gjennom hundrevis av år.

Historien om ”Statsraad Lehmkuhl” er nesten like spennende som tidsepokene den har seilt igjennom.

Som tysk skoleskip, så beslaglagt av britene – før den kom til Norge og Bergen; beslaglagt på nytt under Den andre verdenskrig – og så tilbake på bergenske hender.

Alle vi som er her, er venner av ”Statsraad Lehmkuhl”, og det er gode initiativ og støttespillere som gjør at vi kan feire ”Statsraaden” i Bergen.

For vi har måttet kjempe for å beholde henne.

Hilmar Rekstens liv og leven har fått sin renessanse i Bergen – når det kommer til ”Statsraad Lehmkuhl” kan vi imidlertid ikke trekke i tvil hans innsats og motiv.

Da Hilmar Reksten befant seg i stormens øye, skjenket han skipet til Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, en stiftelse som lever i aller beste velgående i dag.

Og ingen begivenhet er bedre å benytte til å takke Stiftelsen og ”Statsraadens” venner for en fantastisk innsats.

”Statsraad Lehmkuhl” er et av de sterkeste symbolene på byen vår.

Der hvor Brann konkurrerer på gress, så konkurrerer ”Statsraaden” på havet.

Den store forskjellige er selvsagt at ”Statsraad Lehmkuhl” vinner.

I 2008 var Bergen vertskap for Tall Ships Races. Det ble den største folkefesten i Bergens historie. En halv million mennesker deltok, og Bergen lå badet i sol.

I år skal vi overgå festen fra 2008. Og som den gang, festen store midtpunkt er selvsagt ”Statsraad Lehmkuhl”.

Fjoråret var et veldig begivenhetsrikt år for meg personlig. Blant annet ringte Erna til meg i oktober og ga meg ny jobb.

Det har vært en utrolig lærerik, krevende – men aller mest fantastisk – opplevelse å bli statsråd for selveste næringslivet.

Jeg må likevel betro dere: Den største opplevelsen i fjor var dagene om bord på ”Statsraad Lehmkuhl”, på tokt fra Bergen til Århus.

Og verken jeg, direktøren i næringsrådet eller fylkesrådmannen lå på latsiden.

Vi gikk brannvakt om nettene, spiste våre tørre kneipskiver; og vi fikk ta del i den helt unike atmosfæren om bord.

Dette toktet beviste for meg at ”Statsraad Lehmkuhl”, med all sin historie, også er et moderne skip – og det aller beste skoleskipet man kan få.

Jeg ikke forestille meg et bedre sted å forstå hvordan havet fungerer; lære om sjømannskap og samhold. Det var virkelig en opplevelse for livet, dere – og jeg anbefaler virkelig flere å gjøre det samme.

Som den gode bergenser hun er, så skulle statsminister Erna Solberg, veldig gjerne vært tilstede her i kveld, men hun er dessverre forhindret fra å være her.

På vegne av den norske regjeringen overrekker jeg de aller varmeste gratulasjoner, og i gave, et maleri av Bergen havn fra perioden 1850 til 1980.

En periode som virkelig var preget av seilskipenes tid.

Gratulerer med dagen – og takk for meg!