Historisk arkiv

Rapporter til 22 nov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

 

 

 
  Infrastruktur og logistikk
Rapporten gir en beskrivelse av dagens situasjon for infrastruktur og logistikk i havområdene ved Jan Mayen. Hovedkategorier av infrastruktur som beskrives og analyseres er havn og base, transportinfrastruktur, avfallshåndtering og beredskap. Deretter vurderes behov for infrastruktur til petroleumsvirksomhet basert på de to aktivitetsbildene for hhv høy og lavt aktivitetsnivå, utarbeidet av Oljedirektoratet. For aktivitetsbildene vurderes til slutt helhetlige løsninger for logistikk. Hovedkategorier av infrastruktur som beskrives og analyseres er havn og base, transportinfrastruktur, avfallshåndtering og beredskap.

 

 
  Turisme og reiselivsnæringen –statusbeskrivelse, utviklingstrender og virkninger av petroleumsvirksomhet
Rapporten beskriver utviklingen og trender for turisme og reiseliv siden år 2000 for områdene Senja, Harstad, Vesterålen, Lofoten, Ofoten, Salten, Helgeland og tre kommuner i Nord Trøndelag: Vikna, Nærøy og Leka. Utviklingen for næringen med og uten petroleumsvirksomhet fremskrives basert på ulike vekstrater. Basert på intervjuer av turister og reislivsaktører, er holdninger til petroleumsvirksomhet kartlagt. Hammerfest er brukt som case for å belyse hva som kan være utvikling innen turisme og reiseliv når et område industrialiseres og får petroleumsvirksomhet.

 

 
  Vurdering av kraftforsyning i Lofoten og Vesterålen
Rapporten viser resultatet av analyser og vurderinger utført med utgangspunkt i de to aktivitetsbildene for petroleumsvirksomhet i det nordøstlige Norskehavet. NVE gir en overordnet beskrivelse av forventet kraftsituasjon og utvikling i nettet frem til 2025 i de aktuelle tilknytningsområdene i Lofoten og Vesterålen forkant av produksjonsstart for petroleumsaktivitet i de uåpnede områdene utenfor. Det er også gjort vurderinger av hvordan kraftforbruk tilknyttet petroleumsaktiviteten vil påvirke kraftsitasjonen i Nord-Norge. Kraftforsyningen er vurdert både basert på del- og fullelektrifisering for aktiviteten skissert i de to aktivitetsbildene for petroleumsvirksomhet.
 

 

 
  Vurdering av utbyggingsløsninger
Ulike utbyggingsløsninger er i denne rapporten vurdert i forhold til risiko for akutte utslipp til sjø, sameksistens og verdiskaping. Følgende grupperinger av utbyggingsløsninger er vurdert: faste og flytende produksjonsinnretninger, undervannsutbygging til land, landanlegg med boring fra land og undervanns tunnelkonseptet.

 

 
  Konsekvenser for luftfart
Rapporten gir en vurdering av mulighetene for å etablere helikopterbaser på kystnære lufthavner i området Barentshavet – Lofoten. Vurderingene i rapporten er gjort med basis i plassenes bruksområde, kapasitet og andre relevante forhold i forhold til flysikring, miljø og infrastruktur forøvrig. Rapporten er en oppdatert versjon av tilsvarende arbeid Avinor utførte i 2003.

  

 
  Virkninger av petroleumsvirksomhet for fiskeri og havbruk ved normal drift
I rapporten utredes virkninger av petroleumsvirksomhet på fiskeri og havbruk ved normal drift i det nordøstlige Norskehavet. Til grunn for analysene ligger to alternative aktivitetsbilder for utvikling i området, utarbeidet av Oljedirektoratet, mens beskrivelse av nåsituasjonen innen fisket er foretatt av Fiskeridirektoratet (2012). Videre tar studien for seg virkninger av petroleumsvirksomhet i havbruk i et perspektiv frem mot 2030. Det er identifisert en rekke påvirkningsfaktorer knyttet opp mot alternative aktivitetsbilder beskrevet av oljedirektoratet, og muligheter og behov for avbøtende tiltak er diskutert.

 

 
 

Oljedriftsmodellering og analyse av gassutblåsing i det nordøstlige Norskehavet
Det Norske Veritas har utført oljedriftsmodelleringer for definerte utslippsscenarioer. Det er i tillegg gjennomført en faglig vurdering av hvordan en tenkt gassutblåsning vil oppføre seg og spres i vannsøylen, fra gassen kommer ut i vannet til den til den når overflaten. Det er gjennomført oljedriftsmodelleringer for ti lokasjoner i det nordøstlige Norskehavet med Svaleolje. For to av lokasjonene er det i tillegg modellert med Huldrakondensat. Videre er det modellert 18 utslippsscenarioer per lokasjon, og det er benyttet 3 varigheter og 3 utslippsrater for både overflate- og sjøbunnsutblåsning. Det er anvendt strømdata sammen med historiske vinddata i modelleringen. Del 1  Del 2 Vedlegg

 

 
  Miljørisikoanalyse
Utredningen tar for seg mulige konsekvenser, og sannsynligheten for disse, for berørte naturressurser som følge av akuttutslipp av olje fra ti ulike lokasjoner i det nordøstlige Norskehavet . Naturressurser som diskuteres i rapporten er fisk, sjøfugl, marine pattedyr, strandhabitat, plankton og bunndyr. Modelleringer av ulike lokasjoner er foretatt med utgangspunkt i to aktivitetsbilder for petroleumsvirksomhet. For hver lokasjon er det modellert tre ulike utblåsningsrater og tre ulike utblåsningsvarigheter for overflateutblåsning og sjøbunnsutblåsning. Alle lokasjonene er modellert for oljeutslipp (Svale), mens to av disse er i tillegg modellert for kondensatutslipp (Huldra). Mulige konsekvenser forbundet med hver rate- og varighetskombinasjon er vurdert, og forventede konsekvenser for mest sannsynlig scenario er skissert.
Del 1 Del 2  Vedlegg 1 Vedlegg 2

 

 
  Oljevernberedskap for lokasjoner i det nordøstlige Norskehavet
Rapporten belyser tema knyttet til oljevernberedskap for lokasjoner i det nordøstlige Norskehavet. Herunder gjennomgås oljeverntiltak, fjernovervåking og monitorering, beredskapsutfordringer og teknologiutvikling på området. Som eksempelstudier på oljeverntiltak og dens effekt er det modellert effekt av beredskapstiltak med til sammen 8 NOFO OR (Oil Recovery*) systemer for syv ulike felt- og borelokasjoner. Svaleolje benyttes i alle modelleringer. I tillegg er det sett på avfallshåndtering og teknologiutvikling på området oljevern beredskap. Tiltak for å styrke oljevern omtales avslutningsvis.

 

 
 

Konsekvenser av akuttutslipp for samfunn og næringsliv i det nordøstlige Norskehavet
Rapporten belyser hvordan akutte utslipp av olje kan påvirke næringsliv og samfunn. Det fokuseres på virkninger for fiskeri og havbruk, reiselivsnæringen og samfunn, dersom det skulle forekomme et akuttutslipp i det nordøstlige Norskehavet. Innledningsvis gjennomgås relevante case av hvordan tidligere akuttutslipp av olje har påvirket fiskerier og reiseliv.  Mulige tilpassningsstrategier for fiskerier og havbruk, samt fra myndighetenes og selskapenes side, gjennomgås avslutningsvis i rapporten.

 

-------------------sperrefrist! 09.00------------------

 

Kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet i det nordøstlige Norskehavet

 

 

 

Sammendrag