Historisk arkiv

Endring i lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen foreslår å utvide dagens refusjonsbestemmelse når det gjelder personer som mottar kvalifiseringsstønad til også å gjelde etterbetaling av uføretrygd. Som for de øvrige refusjonsbestemmelsene er det opp til kommunen å vurdere om den ønsker å kreve refusjon i det enkelte tilfellet.

Kommunen kan allerede kreve refusjon i etterbetalte trygdeytelser, dersom disse overlapper en periode med utbetalt kvalifiseringsstønad. Formålet er å hindre at en deltaker i kvalifiseringsprogrammet får dobbel ytelse fra det offentlige – både trygdeytelser og kvalifiseringsstønad – for samme tidsrom og til samme formål. Dersom en deltaker i kvalifiseringsprogram søker uførepensjon, skal programmet stanses. Uførepensjon ble derfor ikke tatt med i den opprinnelige bestemmelsen om folketrygdytelser som kan gi grunnlag for refusjonskrav.

Det er imidlertid mulig å få etterbetalt uførepensjon fra opptil tre måneder før kravet ble framsatt, og i denne perioden vil vedkommende også kunne ha fått utbetalt kvalifiseringsstønad. Dette fører til at enkelte får etterbetalt uførepensjon for tre måneder hvor de også har mottatt kvalifiseringsstønad.

Prop. 13 L (2012-2013)

Prop. 13 L (2012–2013) Endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover