Historisk arkiv

Nav og arbeidsgivere spiller på lag i Sandvika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Onsdag besøkte arbeidsminister Anniken Huitfeldt G-sport på Sandvika Storsenter hvor viljen til å ta inn folk på tiltak er stor.

Nav-veileder Kjartan Madsen til venstre samarbeider godt med G-sport-sjef Veiger Selboe. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt vil ha flere tiltaksplasser i ordinært arbeidsliv.

Onsdag besøkte arbeidsminister Anniken Huitfeldt G-sport på Sandvika Storsenter hvor viljen til å ta inn folk på tiltak er stor.

- Får dere kandidater hit som er opptatt av sport og utstyr?, spør arbeidsministeren.

- Ja. Og det er viktig, for motivasjon er en av de viktigste tingene for oss når vi velger å ta inn folk på tiltak, sier assisterende butikksjef Vegeir Selboe i G-sport.

Nært samarbeid

Butikken er en av mange butikker ved Sandvika storsenter som har et nært samarbeid med Nav Bærum om å skaffe tiltaksplasser til personer som står utenfor arbeidslivet. Storsenterets satsing med Nav følger opp regjeringens Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne. Nav Bærum har en egen veileder som jobber tett på senteret. Kjartan Madsen trives godt i rollen.

Riktig person til riktig sted

- Vi finner ut hvilke personer som kan passe inn hvor. Vi snakker med butikkene og ser behovet, samtidig vet vi hvem som står på listene hos Nav og som ønsker seg en praksisplass, forteller Madsen.

- Dere blir headhuntere?, spør statsråden.

- Du kan si det slik. Vi forsøker å koble riktig person med riktig butikk. Noen få ganger lykkes vi ikke, men stort sett går det bra. Vi ser at folk får den arbeidspraksisen de trenger for å kunne gå videre i arbeidslivet, eller at de får jobb på ordinære vilkår.

Trygghet for arbeidsgivere

Madsen sier mange arbeidsgivere kvier seg unødvendig for å ta inn personer via en tiltaksplass.

- Det er ingen grunn til å være skeptisk. Nav sørger for god avklaring og har gjennom Jobbstrategien virkemidler til å følge opp. Vi håper flere arbeidsgivere ser det.

Gsport-sjefen forteller de har hatt flere kandidater i butikken. For ham er det viktig at ressursene følger med dersom en på tiltak har spesielle behov for oppfølging.

Kan ikke bli ressurssluk

- Det viktigste for meg som arbeidsgiver er at kandidaten er skikkelig avklart, slik at vi vet hvilke behov han eller hun har. Og at ressursene følger med, slik at oppfølgingen bli så god og tett som nødvendig. Vi er en bedrift som må tenke på økonomien. Blir en tiltaksplass et ressurssluk, kan vi ikke ta folk inn. Derfor er hjelpen fra Nav viktig, sier Selboe.

Arbeidsministeren priser arbeidet som er lagt ned hos butikkene på Sandvika storsenter i forbindelse med Jobbstrategien.

- Det er utrolig bra det de har fått til her. Jeg håper at det gode samarbeidet fortsetter slik at vi kan få flere inn i arbeidslivet. Vi ser at å få folk fort i ordinær jobb, kombinert med tett oppfølgning, er noe av det som virker aller best.

I stortingsmeldingen "Flere i arbeid" signaliserte regjeringen at det ville bli flere tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne.

Utvider prosjektet

For tiden er 20 personer i arbeidstrening hos ulike arbeidsgivere på Sandvika Storsenter. Prosjektet har vært så vellykket at Nav i Akershus har utvidet prosjektet til andre senter i Ski, Strømmen, Jessheim og Asker.

- Gode tilbakemeldinger og resultat gjør at vi vil overføre dette samarbeidet til andre steder, sier fylkesdirektør Oddvar Paulsen i Nav Akershus.