Historisk arkiv

Regjeringen styrker innsatsen mot fattigdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen har styrket innsatsen mot fattigdom med 3,9 milliarder kroner i perioden 2006-2010. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2011 en styrking på nær 300 millioner kroner på de områdene som er viktige i en samlet innsats mot fattigdom.

Regjeringen vektlegger et bredt forebyggende perspektiv i innsatsen mot fattigdom og foreslår i statsbudsjettet for 2011 en fortsatt styrking av barnehage og skole. Regjeringen styrker også kommuneøkonomien i 2011. Dette gir kommunene bedre rammebetingelser for å yte velferdstjenester, og bidrar dermed til å forebygge fattigdom.

Regjeringen viderefører tiltak i handlingsplan mot fattigdom og foreslår i statsbudsjettet for 2011 styrkinger og forbedringer, blant annet på følgende områder:

  • Styrking av tiltak for rusmiddelavhengige gjennom Opptrappingsplanen for rusfeltet (100 millioner kroner).
  • Tiltak for økt fullføring i videregående opplæring (175 millioner kroner).
  • Styrking av program for basiskompetanse i arbeidslivet gjennom å bedre muligheten til opplæring på arbeidsplassen (10 millioner kroner). 
  • Endringer i reglene om bidragsforskott og gebyr ved fastsettelse og endring av bidrag.

Det vises til omtale i fagproposisjonene til Arbeidsdepartementet og de respektive fagdepartementene for nærmere omtale.

Gjennom handlingsplan mot fattigdom er det i perioden 2007-2010 iverksatt en rekke tiltak for å forebygge og bekjempe fattigdom. Tiltakene er rettet inn mot at alle skal gis muligheter til å komme i arbeid, at alle barn og unge skal kunne delta og utvikle seg og å bedre levekårene for de vanskeligst stilte.

Kvalifiseringsprogrammet er et av mange tiltak som er iverksatt for å bedre mulighetene og levekårene for utsatte grupper. Kvalifiseringsprogrammet er en rettighetsfestet tjeneste, og et landsdekkende tilbud fra 1. januar 2010. Handlingsplan mot fattigdom omfatter tiltak under flere sektordepartementers budsjettområder. Tiltakene som omfattes av den særlige innsatsen mot fattigdom videreføres i hovedsak i 2011. Handlingsplan mot fattigdom inngår i en samlet politikk for sosial utjevning, inkludering og fattigdomsbekjempelse.

Regjeringen tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om fordelingspolitikken våren 2011.  Der vil den videre innsatsen mot fattigdom sees i sammenheng med oppfølging av Fordelingsutvalgets innstilling (NOU 2009:10).

 

Kvalifiseringsprogrammet

Kvalifiseringsprogrammet innlemmes i kommunerammen fra 2011, samtidig overføres ordningen med refusjon av individstønad til kommunene. Bevilgning til dekning av kommunenes merutgifter til kvalifiseringsprogrammet øker med om lag 65 millioner kroner i 2011. Innsatsen totalt øker til 1,240 milliarder kroner. Ordningen legges inn i kommunenes rammetilskudd i 2011.

 

Endringer i bidragsforskutteringsordningen

Regjeringen foreslår å øke inntektsgrensen for rett til maksimalt forskott fra 170 900 kroner per år, til 217 200 kroner. Økningen vil styrke økonomien til forsørgere med lav inntekt og samtidig trygge barnets forsørgelse der den bidragspliktige ikke kan eller vil betale.

Samtidig foreslås det at inntektsgrensen for gebyrfritak for behandling av søknad om fastsettelse og endring av underholdsbidrag, heves til 217 200 kroner, og at
bestemmelsen om begrenset behovsprøving for forskottsmottakere med barn uten oppgitt far mv.,  oppheves.

 

Mer om budsjettet