Historisk arkiv

Situasjonen i NAV

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

I 2011 vil arbeidet med å heve kvaliteten i saksbehandlingen og nytt IKT-system stå sentralt i Arbeids- og velferdsetaten. Samtidig inviteres kommunesektoren til å videreutvikle partnerskapet om NAV-kontorene.

I 2011 vil arbeidet med å heve kvaliteten i saksbehandlingen og nytt IKT-system stå sentralt i Arbeids- og velferdsetaten. Samtidig inviteres kommunesektoren til å videreutvikle partnerskapet om NAV-kontorene. Arbeids- og velferdsetatens driftsbevilgning videreføres i all hovedsak i 2011, etter kraftig styrking i 2009-2010.

– Innsatsen nå handler om å utnytte ressursene bedre og sikre grunnlaget for en fornying av IKT i Arbeids- og velferdsetaten. Vi foreslår derfor å bevilge 10 millioner kroner til planlegging av dette viktige arbeidet, sier statsråd Hanne Bjurstrøm.

 

IKT-satsing og kvalitetsutvikling

En fornyelse av IKT-systemene i Arbeids- og velferdsetaten er nødvendig. Bortsett fra det nyutviklede IKT-systemet for pensjon, er etatens IKT-systemer i hovedsak videreført fra tidligere trygdeetaten og Aetat. Systemene imøtekommer ikke kravene til god og effektiv systemstøtte for dagens oppgaveløsning i Arbeids- og velferdsetaten.

Etter oppdrag fra Arbeidsdepartementet har Arbeids- og velferdsdirektoratet startet et forprosjekt om IKT-modernisering i Arbeids- og velferdsetaten.

Arbeidsdepartementet legger stor vekt på at forvaltningen av folketrygdens ytelser, skal være i samsvar med gjeldende regelverk. Satsing på kvalitetsutvikling og kontroll vil derfor ha høy prioritet også i 2011. Det skal derfor bl.a. arbeides med å utvikle et kvalitetssystem og et bedre kunnskapsgrunnlag om kvaliteten i saksbehandlingen i Arbeids- og velferdsetaten.

 

Trygdemisbruk

Arbeids- og velferdsetatens arbeid med å forebygge og avdekke trygdemisbruk vil bli styrket i 2011 med 5 millioner kroner.

– Velferdsordningene er til for de som trenger dem, og skal ikke misbrukes. Derfor er kampen mot trygdemisbruk svært viktig. NAV arbeider målrettet for å hindre og avdekke trygdemisbruk, og det er viktig at den innsatsen fortsetter og blir styrket. Kampen mot trygdemisbruk er også viktig for å redusere feilutbetalinger, sier statsråd Hanne Bjurstrøm.

 

Oppfølging av ekspertgruppens anbefalinger

En ekspertgruppe nedsatt av departementet har vurdert arbeidsdelingen og samhandlingen mellom NAV-kontorene og forvaltningsenhetene. Ekspertgruppens vurdering er at det ikke er grunnlag for å gjøre grunnleggende endringer i forholdet mellom NAV-kontor og forvaltningsenheter, men at det er viktig å få på plass de tilpasninger og justeringer som er nødvendige for at dagens modell skal kunne fungere etter intensjonene. Gruppen anbefaler at Arbeids- og velferdsetaten utvikler en ny modell for ressursfordeling til fylkene. Departementet slutter seg til dette.

Departementet deler ekspertgruppens vurdering av at det er ønskelig med én leder av NAV-kontorene. Departementet er innstilt på å drøfte med KS og Oslo kommune et forslag om å lovfeste at det skal være én leder med fullt faglig og administrativt ansvar ved NAV-kontorene. Å videreutvikle partnerskapet mellom kommune og stat må etter departementets vurdering skje i en dialog mellom staten og kommunene, både sentralt og lokalt.

Ekspertgruppens foreslåtte endringer i sykepengeforvaltningen er allerede igangsatt. Endringer i uføresaker er mer komplekst og må først prøves ut i mindre skala. Forslag som må utredes nærmere er sentralisering av barnebidragssaker, oppheving av ordningen med forhåndsgodkjenning av utenlandsopphold ved sykemelding og endringer i regelverket for enslige forsørgere.

  

Mer om budsjettet