Historisk arkiv

Fortsatt bred innsats mot fattigdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen fortsetter den brede innsatsen for bedre fordeling og mot fattigdom. Den særlige innsatsen gjennom handlingsplan mot fattigdom videreføres i 2012.

Regjeringen la sammen med statsbudsjettet for 2007 fram en handlingsplan mot fattigdom. Handlingsplanen er fulgt opp i de årlige statsbudsjettene, og omfatter mange tiltak under flere departementer. Tiltakene er rettet inn mot handlingsplanens mål om at alle skal gis muligheter til å komme i arbeid, at alle barn og unge skal kunne delta og utvikle seg, og at levekårene for de vanskeligst stilte skal bedres.

Kvalifiseringsprogrammet er ett av mange tiltak som er iverksatt for å bedre mulighetene og levekårene for utsatte grupper. Ved utgangen av april 2011 deltok 8 000 personer i programmet.

– Av de som gjennomførte og avsluttet kvalifiseringsprogram etter avtale med NAV-kontoret i løpet av 1. tertial 2011, gikk over 40 prosent til arbeid eller utdanning. Dette vurderer jeg som et godt resultat, da samtlige deltakere i utgangspunktet har vesentlig nedsatt arbeidsevne, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Program for basiskompetanse i arbeidslivet er som et ledd i handlingsplan mot fattigdom styrket, og bidrar til grunnleggende lese-, skrive-, regne- og IKT-ferdigheter blant voksne arbeidstakere og arbeidssøkende. Regjeringen har innført gratis leksehjelp etter obligatorisk skoletid på 1.-4. trinn. Satsingen på tiltak for å øke gjennomføringen i videregående opplæring gjennom partnerskapet i Ny GIV videreføres og styrkes i 2012. Som et ledd i å øke motivasjon og bedre læringsresultater innfører Regjeringen valgfag på 8. trinn fra høsten 2012. Statlige tilskudd til tiltak for inkludering og deltakelse av utsatte barn og unge videreføres. Omlegging av bostøtteordningen i 2009 bidrar til at flere husstander mottar bostøtte. Innsatsen mot bostedsløshet og tilskudd til boligsosialt arbeid videreføres. Den styrkede innsatsen overfor rusmiddelavhengige videreføres.

Kommunesektoren har fått et betydelig økonomisk løft under denne regjeringen. Dette, sammen med en omorganisering av velferdstjenestene gjennom NAV-reformen, er viktige ledd i innsatsen for bedre fordeling og mot fattigdom. Gjennom økte inntektsrammer til kommunesektoren også i 2012, legger regjeringen forholdene til rette for videreføring av det høye aktivitetsnivået.

Regjeringen har som en oppfølging av Fordelingsutvalgets innstilling (NOU 2009:10) lagt fram en stortingsmelding om fordelingspolitikken. Regjeringen presenterer en bred politikk for en mer rettferdig fordeling. Den brede fordelingspolitikken omfatter virkemidler og innsatsområder som også er grunnleggende i en helhetlig og langsiktig innsats for å forebygge lavinntekt og fattigdom.

Les også pressemelding fra Finansdepartementet om fordelingsmeldingen.

 

Mer informasjon