Historisk arkiv

Stabil og lav arbeidsledighet i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen forventer at situasjonen på arbeidsmarkedet vil være relativt stabil framover. Situasjonen for Norge skiller seg dermed positivt ut fra majoriteten av land i Europa som fortsatt har tildels store ledighetsproblemer etter finanskrisen.

– Sysselsettingen har økt med 30 000 personer det siste halvannet året, og Regjeringen legger til grunn at veksten vil fortsette. Tilstrømmingen til arbeidsstyrken øker også, mye på grunn av høy innvandring. Nivået på arbeidsledigheten forventes å endre seg lite i året som kommer, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

 

71 200 tiltaksplasser i 2012

Det legges opp til et tiltaksnivå på om lag samme nivå som i dag. Av tiltaksplassene vil om lag 17 000 plasser benyttes overfor arbeidsledige og om lag 54 200 plasser benyttes overfor for personer med nedsatt arbeidsevne. Tiltaksnivået for personer med nedsatt arbeidsevne er økt med om lag 1 000 plasser for å styrke tilbudet til denne gruppen. Tiltaksnivået for ledige er redusert med om lag 1 250 plasser sammenliknet med plantallene for 2011. Reduksjonen i tiltaksnivået for arbeidsledige har sammenheng med et bedret arbeidsmarked. 500 tiltaksplasser er knyttet til Regjeringens jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne (se egen pressemelding).

Regjeringen er opptatt av at midlene til arbeidsmarkedstiltak brukes mest mulig effektivt. Regjeringen foreslår derfor å endre betalingspraksisen i skjermet sektor for tiltakene arbeidspraksis, avklaring og varig tilrettelagt arbeid fra 1. juli 2012. I dag bestilles disse tiltaksplassene seks måneder før benyttes, og betales når tiltaket starter. I praksis har det medført at det er betalt for ubrukte plasser. Regjeringen foreslår at tiltaksplassene i stedet betales etter at de er gjennomført.

 

Dagpenger ved permittering

Personer som mister arbeidsinntekt som følge av arbeidsledighet er gjennom dagpengeordningen sikret et rimelig inntektsnivå slik at de kan sørge for sitt livsopphold. For å gjøre det lettere for arbeidsgiver å holde på kvalifisert arbeidskraft i en periode med lav aktivitet og nedgangskonjunktur ble dagpenge- og permitteringsregelverket utvidet på flere områder i løpet av 1. halvår 2009.

Den bedrede situasjonen på arbeidsmarkedet tilsier at det ikke lenger er behov for å beholde denne utvidelsen av dagpenge- og permitteringsregelverket. Regjeringen foreslår derfor å reversere endringene med virkning fra 1. januar 2012. Dette innebærer at bedriftenes arbeidsgiverperiode forlenges fra fem til ti dager ved minst 40 prosent permittering, maksimal periode med dagpenger under permittering reduseres fra 52 til 30 uker for nye tilfeller, samtidig som arbeidsgivers fritak fra lønnsplikten tilsvarende reduseres til 30 uker. Kravet til arbeidstidsreduksjon for rett til dagpenger under permittering økes fra 40 til 50 prosent. Ved endringer i situasjonen i arbeidsmarkedet skal det gjøres en ny vurdering av permitteringsregelverket.

  

Mange kombinerer arbeid og pensjon

Et hovedmål med pensjonsreformen er å bidra til at flere velger å arbeide lenger. Det nye pensjonssystemet legger til rette for at den enkelte kan velge gradvis å trekke seg ut av arbeidslivet etter egne ønsker og behov.

Mange ser ut til å ønske å kombinere arbeid og pensjon. Utviklingen så langt i 2011 viser at mange har valgt en slik løsning. Av de som tok ut pensjon i januar 2011 var 6 av 10 fortsatt registrert i et arbeidsforhold i juni 2011.

Selv om mange har tatt ut fleksibel alderspensjon i 2011, er det hittil ikke noen nedgang i yrkesaktiviteten blant eldre aldersgrupper. Tvert i mot viser tall fra arbeidstaker/arbeidsgiverregisteret at yrkesaktiviteten fortsetter å øke for alle grupper over 60 år.

 

Mer informasjon