Historisk arkiv

Stabil og lav arbeidsledighet i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen forventer at arbeidsstyrken og sysselsettingen skal øke framover. Det ventes små endringer i arbeidsledigheten.

Ifølge SSB har antall sysselsatte økt med 50 000 de siste12 månedene. Arbeidsstyrken har også økt, og mye av veksten skyldes innvandring. 

Regjeringen forventer en positiv utvikling på arbeidsmarkedet framover. Noen næringer har særlige utfordringer som en følge av den økonomiske situasjonen i Europa, men samtidig er det høy etterspørsel etter arbeidskraft i andre næringer. 

Det legges opp til et tiltaksnivå på om lag 70 700 tiltaksplasser i 2013.  Av det totale antall tiltaksplasser vil om lag 16 000 plasser være for ledige, og om lag 54 700 være for personer med nedsatt arbeidsevne. 

Regjeringen styrker innsatsen for personer med nedsatt arbeidsevne med 500 tiltaksplasser sammenlignet med 2012. Regjeringen vil bruke det økte tiltaksnivået for denne gruppen til å styrke jobbstrategien (se egen pressemelding) og varig tilrettelagt arbeid. 

Varig tilrettelagt arbeid skal gi et meningsfullt arbeid til personer som har liten mulighet til å komme inn i arbeidslivet på normale lønns- og arbeidsbetingelser. Regjeringen ønsker å sikre et godt arbeidsrettet tilbud til en sårbar gruppe på arbeidsmarkedet og foreslår å øke tiltaksnivået innen varig tilrettelagt arbeid. Dette tiltaket har har, til forskjell fra andre tiltak, ikke overgang til ordinært arbeid som hovedformål. Regjeringen foreslår derfor å skille ut dette tiltaket, sammen med tiltaket produksjonsverksted, på egen budsjettpost. Bevilgningen på denne posten vil gi rom for om lag 9 200 tiltaksplasser i gjennomsnitt i 2013. Dette er om lag 200 flere tiltaksplasser enn dagens nivå.

Tiltaksnivået for ledige reduseres med om lag 1 000 plasser sammenlignet med 2012.  Reduksjonen i tiltaksnivået for ledige har sammenheng med et godt arbeidsmarked.