Historisk arkiv

Styrker tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeidstilsynet får nå i oppgave å føre tilsyn med at arbeidstakere som jobber for det offentlige har lønns- og arbeidsvilkår i tråd med tariffavtaler eller allmenngjøringsvedtak.

Arbeidstilsynet får nå i oppgave å føre tilsyn med at arbeidstakere som jobber for det offentlige har lønns- og arbeidsvilkår i tråd med tariffavtaler eller allmenngjøringsvedtak.  

Forslaget ble lagt fram for Stortinget i en lovproposisjon 12. oktober.

– Det offentlige er en stor innkjøper, og må gå foran med et godt eksempel når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. De har et særlig ansvar for å sørge for at arbeidstakernes vilkår blir ivaretatt, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Reglene om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter krever at stat og kommune i sine anskaffelseskontrakter sikrer at leverandører og underleverandører tilbyr sine ansatte lønns- og arbeidsvilkår i samsvar med minimumsvilkårene i landsdekkende tariffavtaler eller allmenngjøringsforskrifter. De offentlige innkjøperne har ikke bare plikt til å stille krav om lønns- og arbeidsvilkår, de har også plikt til å følge opp at arbeidstakerne får det de har krav på.

Forslaget innebærer at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at offentlige myndigheter ivaretar dette ansvaret. Det betyr at Arbeidstilsynet blant annet kan gi pålegg til det offentlige. Tilsynsoppgaven vil være viktig også for Arbeidstilsynet fordi det gir etaten bedre tilgang på opplysninger som kan bidra til mer effektivt tilsyn med leverandører nedover i en kontraktskjede.

– Som med andre virksomheter er det bra at det offentlige også blir kontrollert, slik at lønns- og arbeidsvilkår er på plass i hele kontraktskjeden. Vi skal motvirke sosial dumping uavhengig om det er det private eller offentlige som er oppdragsgivere, sier arbeidsministeren.

 


 

Proposisjon til Stortinget

Prop. 5 L (2012–2013) Proposisjon til Stortinget (forslag til lovvedtak). Endringer i lov om offentlige anskaffelser m.m. (offentlig tilsyn med forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter)