Historisk arkiv

Bedre mottakstilbud for barn og syke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med til sammen 76 millioner kroner i 2009, for å bedre tilbudet for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år, barn og syke i mottak. – Det er viktig at disse gruppenes særskilte behov blir ivaretatt, og at de kan følges opp i en vanskelig livssituasjon, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Økningen på 76 millioner kroner i forhold til saldert budsjett 2008, fordeler seg som følger: 

  • 41,5 millioner kroner for å bedre aktivitetstilbudet og antall ansatte på mottak for enslige mindreårige asylsøkere 15-18 år.
  • 1,3 millioner kroner til opplæring og rekruttering av hjelpeverger for enslige mindreårige asylsøkere 15-18 år.
  • 6,7 millioner kroner til bedret aktivitetstilbud for barn i mottak.
  • 26,5 millioner kroner til økt bemanning og opprettelse av 20 nye plasser i forsterkede avdelinger.

I desember 2007 overtok barnevernet ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år. Det er også arbeidet med sikte på å overføre ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere 15-18 år til barnevernet i løpet av 2009. Denne delen av reformen må av praktiske årsaker utsettes til senere budsjettår.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen knyttet til enslige mindreårige asylsøkere 15-18 år med 41,5 millioner kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Regjeringen foreslår å styrke tilbudet i avdelinger for enslige mindreårige asylsøkere ved å øke den barnefaglige og psykologiske kompetansen i mottakene og å styrke aktivitetstilbudet. I tillegg kan det vurderes å styrke barnevernet i vertskommuner med spesielle utfordringer.

For å sikre at rettighetene til de enslige mindreårige asylsøkerne ivaretas, er det i tillegg foreslått å bevilge 1,3 millioner kroner til opplæring og rekruttering av hjelpeverger.

– Regjeringen signaliserte gjennom Soria Moria-erklæringen at vi vil forbedre vilkårene for enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge. Dette ønsker vi å følge opp, selv om omsorgsovertakelsen må utsettes, sier Dag Terje Andersen.

Regjeringen ønsker at barn i asylmottak skal få et bedre aktivitetstilbud, og foreslår derfor å øke bevilgningen til aktiviteter med 6,7 millioner kroner. Den totale bevilgningen til tilrettelegging av en aktiv hverdag for barn i mottak, blir med dette mer enn fordoblet, til 12,7 millioner kroner i 2009. 

– Gjennom økt satsing på lek og aktiviteter skal barn i asylmottak få bedre mulighet til å utvikle kunnskaper og ferdigheter som gir økt mestring og selvfølelse i en vanskelig livssituasjon, sier statsråden.

I tillegg til det spesielle fokuset på barn, foreslår regjeringen å styrke satsingen på forsterkede avdelinger med totalt 26,5 millioner kroner. Disse avdelingene kan sammenlignes med omsorgsboliger med forsterket ressursinnsats til psykisk helsearbeid, og er asylmottak med døgnkontinuerlig bemanning. Styrkingen innebærer flere ansatte per avdeling, samt en opprettelse av 20 nye plasser slik at det totalt vil være 100 forsterkede plasser i mottaksapparatet i 2009.

– Erfaringene med disse avdelingene er i hovedsak gode, men vi ser behov for en styrking av tilbudet, blant annet slik at det blir økt mulighet for individuell oppfølging av beboerne. Det skal også bli mer miljøarbeid i disse avdelingene, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

 

Statsbudsjettet 2009 - samleside for Arbeids- og inkluderingsdepartementet