Historisk arkiv

Bevilgninger til nasjonale minoriteter i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til nasjonale minoriteter med ca. 4,5 millioner kroner over Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett, til 14,8 millioner kroner i 2009. Økningen omfatter blant annet 3,1 millioner kroner til oppfølgingen av tiltak i handlingsplanen for å bedre levekårene for rom i Oslo.

Videre foreslår regjeringen å øke organisasjonsstøtten til nasjonale minoriteter med 1,2 millioner kroner.

– Det er et minoritetspolitisk mål at de nasjonale minoritetene selv får delta aktivt i prosessen med å utforme og prioritere tiltak som kan bidra til en helhetlig politikk for nasjonale minoriteter. Tilskudd til nasjonale minoriteter og deres organisasjonsarbeid er et av de viktigste virkemidlene for å legge til rette for dialogen mellom de nasjonale minoritetene og myndighetene. Bevilgningen foreslås derfor økt med om lag 1,2 millioner kroner til 5,49 millioner kroner i 2009, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Regjeringen foreslår at tilskuddsposten Tiltak for rom økes med 3 millioner kroner i 2009. Økningen vil i hovedsak dekke tiltak i handlingsplanen for å bedre levekårene for rom i Oslo. Handlingsplanen vil bli utarbeidet av en embetsgruppe med medlemmer fra berørte departementer. Arbeidet vil bli gjennomføret i nær kontakt med Oslo kommune og det vil bli etablert kontakt og dialog med romgruppen. Tilskuddsposten Tiltak for rom, som vil utgjøre om lag 5,3 millioner kroner i 2009, vil også finansiere voksenopplæringstiltaket for unge voksne rom i Oslo i regi av Oslo kommune. 

Kainun institutti – Kvensk institutt – er det fremste virkemiddelet i arbeidet med å styrke kvensk språk og kultur. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Kainun institutti med 1 million kroner over Kultur- og kirkedepartementets budsjett, til 4,5 millioner kroner i 2009.

Regjeringen forslår også å øke driftstilskuddet til Jødisk museum og Norsk skogfinsk museum med 500 000 kroner til hver.

 

Statsbudsjettet 2009 - samleside for Arbeids- og inkluderingsdepartementet