Historisk arkiv

Åpning av Arbeids- og velferdetaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tale ved arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Oslo 3. juli 2006.

Åpning av Arbeids- og velferdetaten

Tale ved arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Oslo 3. juli 2006

Kjære alle sammen!

I dag er vi fremme ved den første av – det som kommer til å bli – mange viktige dager for NAV-reformen. I dag går startskuddet! Det første tydelige konkrete uttrykk for reformen kommer på plass, Arbeids- og velferdsetaten blir født!

Det som skjer i dag er et avgjørende grep for å realisere de overordnede politiske målsetningene om at flere skal få en plass i arbeidslivet og at færre skal havne utenfor slik altfor mange opplever i dag. NAV-reformen er det organisatoriske grep, et mulighetenes hus i en velferdspolitisk offensiv der arbeidslinja skal være førende. Vi skal fremover sammen sørge for at NAV-reformen merkes! Brukerne får ett sted å henvende seg! De skal raskt få den hjelpen de har behov for!

Det er altså nå startskuddet går! Nå vil ansatte over hele landet i arbeids- og velferdsforvaltningen – både i stat og kommune – få spennende utfordringer med å planlegge og gjennomføre NAV-reformen. Og ikke minst få muligheten til sammen med nye kolleger, å jobbe for å gi brukeren bedre samordnede tjenester, bedre oppfølging og bedre service enn det de gamle etatene kunne få til hver for seg.

I dag starter også en ny etappe for å gi arbeidsgiveren enda bedre service i arbeidet med å legge til rette for et inkluderende arbeidsliv. Ikke mist er det viktig at vi får kommunene enda sterkere inn i dette arbeidet lokalt

Men vi vil i fellesskap ha en krevende pedagogisk utfordring. Det som skjer i dag er veldig viktig – MEN – alt vil og kan ikke skje i morgen! Det er først i løpet av 2009 vi kan love at NAV kontorer er på plass i alle deler av landet. Det er viktig at alle vi som jobber med reformen bidrar til å skape realistiske forventninger til hvor raskt det er mulig å gjennomføre en gigantreform som NAV-reformen er.Vi må ikke gå ut å love at alt blir bare gull og grønne skoger fra i dag av. Alle vi som jobber med reformen må ha visjonene om hvor vi skal, men informasjonen utad må gi et nøkternt bilde av hva som kan være på plass når.

For en del av dere er nok dette en litt vemodig dag – mange av dere har til nå jobbet i Aetat og trygdeetaten. De er nå en saga blott. Men det er grunn til å berømme den innsatsen dere alle har gjort, i byggingen av det norske velferdssamfunnet.

Jeg vil særlig takke dere 60 ansatte med lang og tro tjeneste som er særskilt inviterte her i dag.

NAV interim har også endt sitt korte, men hektiske virke. Etablert 22 august 2005, og altså avviklet 1 juli 2006 står det på gravsteinen. Jeg vil også takke dere for den kjempeinnsatsen dere har gjort for at vi skal få oppleve dagen i dag!

Takk også til de ansattes og brukernes organisasjoner, til KS, sosial- og helsedirektoratet og arbeidsgiverorganisasjonene for det konstruktive samarbeidet vi har hatt fram mot denne dagen. Uten dette samarbeidet hadde dette vært umulig.

Men nå skal vi videre og dere er helt avgjørende også for den jobben som starter nå. Fra oktober skal vi ha pilotkontorer i alle fylker og så starter etableringen av NAV-kontorer for fullt i 2007. Og 1. januar 2010 skal jobben være gjort.

Den nye etaten har mange utfordringer. Jeg vil peke på en kritisk suksessfaktor. Den nye etaten må hele tiden ha i bakhodet at NAV-reformen er et samarbeidsprosjekt med kommunene. De er likeverdige partnere og det er ikke rom for ”storebror og lillebror” i denne reformen.

Et godt samarbeid med brukerorganisasjonene og partene i arbeidslivet også lokalt og regionalt vil være avgjørende for å lykkes.

Mange har snakket om og vært bekymret for de store utfordringene som ligger i å smelte sammen ulike bedriftskulturer i en ny forvaltning. I dag er det Aetat og trygdeetaten som skal opp i høyere enhet. Jeg håper det ikke blir betegnende for konfliktnivået, drikkfeldigheten eller for så vidt kjærlighetslivet i den nye etaten at dere nå flytter inn i Hotell Cæsar. Men jeg ønsker dere lykke til i den nye arbeids- og velferdsetatens arbeid med å gjøre Norge til et enda bedre sted å bo, arbeide og leve.

Som en symbol på den nye etappen vi nå tar fatt på skal jeg sette i gang en sykkelstafett som skal symbolisere det forpliktende samarbeidet mellom staten og kommunene i NAV-reformen.

Klar, ferdig, gå!