Historisk arkiv

Enklere å søke norsk statsborgerskap med nye regler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Nye bestemmelser i statsborgerforskriften gjør at man i noen tilfeller ikke trenger å legge frem pass ved søknad om norsk statsborgerskap. Dette vil gjøre søknadsprosessen enklere i de tilfellene der pass fra hjemlandet ikke blir vektlagt i søknadsprosessen.

Med det gamle regelverket måtte man legge ved et gyldig pass fra hjemlandet for å få norsk statsborgerskap. I noen land er det et problem med falske dokumenter, og i tillegg vanskelig å få bekreftet om opplysningene i utstedte pass er riktige eller ikke. Dette har gjort at pass i mange saker ikke har blitt tillagt vekt ved vurderingen av søkerens identitet. Endringene gjør at en del søkere slipper å bruke mye tid og penger på å skaffe pass som likevel ikke brukes i vurderingen av søknad om norsk statsborgerskap.


Nytt regelverk

Hovedregelen er at de som søker om norsk statsborgerskap må legge frem originalt pass eller annen dokumentasjon som beviser deres identitet. Det er ikke lenger et krav at pass eller identitetsdokumentasjon er gyldig på vedtakstidspunket. Fornyelse av pass eller annen identitetsdokumentasjon vil imidlertid kunne kreves der statsborgermyndighetene anser at det er nødvendig for vurderingen av identiteten.

Identitetsvilkåret anses som oppfylt dersom de fremlagte dokumentene og opplysningene viser søkerens rette identitet. 

Det er §§ 1-1 og 1-2 i statsborgerforskriften som nå er endret. Bestemmelsene utdyper kravet om at de som søker om norsk statsborgerskap må ha klarlagt sin identitet, jf. statsborgerloven § 7 a.

Forskrift om endring i forskrift om erverv og tap av norsk statsborgerskap