Historisk arkiv

Personer med funksjonsnedsettelser på agendaen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen deltar på det første høynivåmøte om inkludering av funksjonshemmede som holdes i FN.

- Det er en milepæl at FN arrangerer et høynivåmøte om personer med nedsatt funksjonsevne. Inkludering av dette perspektivet i det internasjonale arbeidet står helt sentralt for å kunne oppnå resultater når det gjelder utvikling og fattigdomsbekjempelse. Som ansvarlig statsråd for politikken for mennesker med nedsatt funksjonsevne, er dette historiske høynivåmøtet svært viktig for å sette sakene på dagsorden, sier statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Personer med funksjonsnedsettelser er blant de fattigste og mest utsatte

I World report on Disability, som WHO og Verdensbanken publiserte i 2011, er det anslått at 15 prosent av verdens befolkning, eller over en milliard mennesker, har en funksjonsnedsettelse. De er blant de fattigste i verden og 80 prosent lever i utviklingsland. De har lavere yrkesdeltagelse enn andre.

Kvinner med funksjonsnedsettelser er ofte dobbelt sårbare fordi de både diskrimineres som kvinner og som personer med funksjonsnedsettelser.  Av de barna som i dag ikke går i grunnskolen er 1/3 barn med funksjonsnedsettelser, og i enkelte land er 90 prosent av barna med funksjonsnedsettelser uten skolegang.

Personer med funksjonsnedsettelser nås ikke i internasjonale utviklingsprogrammer.

I 2006 vedtok FN konvensjonen om rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser, og denne er nå ratifisert av 133 land og EU. Norge ratifiserte den 3. juni 2013. Konvensjonen understreker at mennesker med funksjonsnedsettelser har de samme rettighetene som resten av befolkningen og at de skal de samme mulighetene til å delta i samfunnet. Landene oppfordres til å inkludere personer med funksjonsnedsettelser i det internasjonale utviklingsarbeidet for å støtte opp om den nasjonale forpliktelsen som hvert enkelt land har. 

Til tross for utallige resolusjoner og økende dokumentasjon, nås ikke personer med funksjonsnedsettelser i utviklingsprogrammer. Det gjelder fattigdomsbekjempelse, helseprogrammer, arbeid og utdanning. Og ikke minst i humanitære krisesituasjoner hvor personer med funksjonsnedsettelser er de siste som nås.

FNs Generalforsamling vedtok å holde et høynivåmøte om denne situasjonen for blant annet å sette søkelyset på hvor viktig det er å inkludere personer med funksjonsnedsettelser i fremtidige globale mål og planer. Det er utarbeidet et sluttdokument til møtet som understreker at menneskerettighetene gjelder for alle og legger vekt på at det må tas hensyn til personer med funksjonsnedsettelser blant annet på post-2015 agendaen. (Foreligger ca 20.9.13)

Norge har mye å bidra med.

Norge er blant foregangslandene på å inkludere personer med funksjonsnedsettelser i samfunnet. Med vår nasjonale erfaring har vi mye å bidra med i det internasjonale samarbeidet.  Vi har også lang erfaring med bistandsarbeid på området.

I juni lanserte UD og BLD en strategi for hvordan dette perspektivet skal synliggjøres på en bedre måte i Norges internasjonale samarbeid. Norge vil legge vekt på å arbeide med å inkludere personer med funksjonsnedsettelser i helse, skole, likestilling mellom kjønnene, humanitært arbeid og ikke minst å styrke organisasjonene av funksjonshemmede.

Program for Inga Marte Thorkildsen i New York 23- 25. september.

Statsråd Thorkildsen har det koordinerende ansvaret for politikken for personer med funksjonsnedsettelser i Norge. Foruten å delta på FNs høynivåmøte, skal hun delta på et arrangement i the Global Partnership on Children with Disabilities som er et initiativ for å spre kunnskap og øke innsatsen for personer med funksjonsnedsettelser. Hun vil også delta på et seminar om hvordan inkludere personer med funksjonsnedsettelser på +2015 agendaen i regi av International Disability Alliance, International Disability Development Consortium med Norge som medarrangør.

Statsråden vil videre ha bilaterale møter med blant annet andre statsråder som er tilstede, ny direktør for UN Women, spesialrapportør for vold mot barn Marta Santos Pais.  I tillegg representerer hun Norge på ulike arrangementer i forbindelse med Høynivåmøtet.