Historisk arkiv

Krafttak for de mest utsatte barna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

- barnevernspakke på 390 millioner

Flere barn enn tidligere trenger hjelp. Regjeringen bevilger 390 millioner som skal sikre at de mest utsatte barna får god oppfølging fra barnevernet.

- Stadig flere barn er i kontakt med barnevernet. Vi trenger derfor flere ansatte. Barnevernsbarna trenger hjelp og omsorg fra trygge voksne i barnevernet. Resultatet av denne satsingen må bli at meldinger, undersøkelser og saker til fylkesnemnda behandles raskere. Det er min viktigste prioritet i årets budsjett, sier Audun Lysbakken.

240 millioner av den totale barnevernspakken øremerkes det kommunale barnevernet. Kommunalt barnevern skal hjelpe barn og familier for å bedre barnets situasjon. Tidlig hjelp fra barnevernet kan forebygge senere problemer. Mange kommuner mangler ressurser til å hjelpe barna på en god nok måte. 

- Kommunene klarer ikke å opprette 400 nye stillinger i det kommunale barnevernet slik regjeringen forutsatte i årets budsjett.  I 2011 foreslår regjeringen derfor å øremerke 240 millioner kroner til å opprette flere stillinger og andre tiltak som kan styrke barnevernet. Dette må til for å få et barnevern som bedre når de mest utsatte barna, sier Lysbakken.

Midlene fordeles til fylkene, og fylkesmannen fordeler videre til kommunene på bakgrunn av søknad.

Også statlig barnevern styrkes

Det har vært en kraftig økning i antall behandlingssaker i fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker. Regjeringen foreslår at bevilgningen til fylkesnemndene økes med 10 millioner kroner. Midlene skal benyttes til å øke kapasiteten i nemndene og til å styrke den administrative ledelsen. Dette vil blant annet føre til at saker kan bli behandlet raskere enn i dag.

De siste årene har det vært en vekst i antall barn som har behov for tiltak i det statlige barnevernet. Bevilgningen til det statlige barnevernet økes med 20 millioner kroner som følge av en forventet klientvekst i 2011. 

På bakgrunn av innføring av standardkontrakter for statlige beredskaps- og familiehjem fra 1. april 2010, foreslår regjeringen å øke bevilgningen med 120 mill. kroner.

Tabell: Fylkesvis fordeling av midler til kommunene (word)

Tabell: Fylkesvis fordeling av midler til kommunene (PDF)