Historisk arkiv

Økt innsats for barnevern, likestilling og mot fattigdom!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Pressemelding om budsjett 2007 fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Pressemelding

Nr.: 06065 Hoved
Dato: 06.10.06

Økt innsats for barnevern, likestilling og mot fattigdom!

Regjeringen foreslår vel 100 millioner kroner i økte overføringer til det statlige barnevernet for å ivareta klientveksten. I tillegg vil regjeringen bidra til et kunnskapsløft for ansatte i barnevernet og foreslår 12 millioner kroner til å starte et kompetanseprogram for det kommunale barnevernet.Likestilling er et annet satsningsområde for regjeringen, og det foreslås en samlet økning på 20 mill. kroner til en rekke nye tiltak.Arbeidet med å sikre lesbiske og homofiles rettigheter og motarbeide diskriminering styrkes med seks millioner kroner. Innsatsen mot fattigdom blant barn og unge økes med 10 millioner kroner.

- Vi arbeider for å bedre levekårene for utsatte barn og unge. Derfor øker vi innsatsen for å bekjempe fattigdomsproblemer blant barn og unge, og for å øke kunnskapen og kompetansen i det kommunale barnevernet. Vi skal også forsterke arbeidet for å skjerme barn og unge mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Mer til likestilling

For første gang på mange år øker en regjering den økonomiske innsatsen til likestilling. Regjeringens forslag innebærer en økt innsats for kjønnslikestilling med i alt 20 millioner kroner, som bl.a. går til styrking av Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemda, regionalt likestillingsarbeid, menn og omsorg, Reform, tilskudd til familie-, kvinne- og likestillingspolitiske organisasjoner, og arbeid mot tvangsgifte og kjønnslemlestelse. Regjeringens handlingsplan for integrering og inkludering omfatter egne satsinger mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Av den samlede innsatsen øremerkes seks millioner kroner til dette området, fordelt med fire millioner til arbeidet mot kjønnslemlestelse og nye to millioner til arbeidet mot tvangsekteskap. Også andre departementer øker innsatsen i arbeidet mot tvangsekteskap, herunder to mill. kr fra AID. Slik følger Regjeringen opp Soria Moria erklæringens løfte om å kartlegge og bekjempe omfanget av tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Av BLDs midler er for øvrig 150.000 kroner avsatt i en egen pott for hjemsendelse av unge på flukt fra foreldrenes hjemland.

Krafttak for lesbiskes og homofiles rettigheter og kamp mot diskriminering

Regjeringen foreslår å styrke innsatsen for å sikre lesbiske og homofiles rettigheter, muligheter til å leve åpent og aktivt motarbeide diskriminering. Innsatsen styrkes med samlet seks millioner kroner. Det innebærer en fordobling av midlene til 12,4 millioner kroner på neste års statsbudsjett til arbeidet på dette området. Økningen i midlene skal bla. benyttes til forskning om lesbiske og homofiles levekår og til økt støtte til prosjekter som tar sikte på å bedre lesbiske og homofiles levekår. Dette er i samsvar med løftene i Soria Moria erklæringen om styrking av rammevilkårene for lesbiske og homofiles organisasjoner og oppfølgingen av stortingsmeldingen om lesbiske og homofiles levekår.

Handling mot fattigdom blant barn og unge

Innsatsen mot fattigdom blant barn og unge foreslås styrket gjennom en økning på 10 millioner i tilskuddsordningen Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn. Neste år blir storbyordningen på over 50 millioner kroner, hvorav 31,5 millioner kroner er øremerket innsats mot fattigdom.

Ung uten skole/arbeid

Ungdom uten skole eller arbeid står i fare for å falle permanent ut av arbeidslivet. Det vil bli rettet en særlig innsats mot disse ungdommene. For 2007 er det foreslått en økning på 5 millioner kroner til en øremerket satsing rettet mot ungdom i risikosonen.

Barnevernet

Regjeringen foreslår vel 100 millioner kroner i økte overføringer til det statlige barnevernet for å møte klientveksten. Stadig flere barn får hjelp av barnevernet. Barnevernet må dessuten håndtere stadig mer sammensatte og komplekse saker. Det er også behov for mer kunnskap og bedre kompetanse om behovene til barn med flerkulturell bakgrunn.

I samsvar med Soria Moria erklæringen vil Regjeringen styrke kompetansen i det kommunale barnevernet og foreslår 12 millioner kroner til etablering av et kompetanseprogram.

Mentorprosjekt for unge med innvandrerbakgrunn

For å stimulere barn og unge med innvandrerbakgrunn til å ta utdanning, skal det settes i gang et mentorprosjekt der studenter fra høyskolene skal fungere som positive rollemodeller. For 2007 er det foreslått 3 millioner kroner til tilbudet, som skal etableres som et treårig prosjekt.

Hjelpetelefon for incestutsatte

I Soria Moria erklæringen har regjeringen lovet å styrke tilbudet for de som er utsatt for incest. I august i år ble det åpnet en landsdekkende hjelpetelefon for incestutsatte, knyttet til Incestsenteret i Vestfold. Telefontjenesten skal være statlig finansiert og gratis for brukerne. For 2007 vil det bli bevilget omlag tre millioner kroner til drift av telefontjenesten.

Samlivskurs

Kurset ”Godt samliv!”, et parkurs for førstegangsforeldre, bygges ut og gjøres landsdekkende. Tiltaket blir styrket med om lag tre millioner kroner. Den statlige støtten til de ordinære samlivstiltakene avvikles.

Barnetrygden

Det er et uttalt mål at Svalbard skal bestå som familiesamfunn, og det er viktig å legge til rette for at barnefamilier kan bo der. Regjeringen ønsker derfor å innføre et Svalbardtillegg i barnetrygden tilsvarende Finnmarkstillegget.

Revitaliserer forbrukerpolitikken

Forbrukerpolitisk handlingsprogram

Regjeringen ønsker å øke oppmerksomheten på forbrukernes interesser og rettigheter. Et nytt forbrukerpolitisk handlingsprogram vil derfor bli fremlagt i 2007. Programmet skal gi en systematisk gjennomgang av utfordringer, mål og tiltak på områder som er viktige i forbrukernes hverdag. Det foreslås 5 millioner kroner til programmet som skal bidra til å styrke forbrukernes kunnskap og makt.

Nettportal for informasjon om finansielle tjenester

Det er behov for en ny, uavhengig, internettbasert informasjonskanal rettet mot privatkunder i finansmarkedet, som kan hjelpe forbrukerne til å orientere seg i et marked med kompliserte finansielle produkter og tjenester. Regjeringen foreslår at det settes av i alt seks millioner kroner, hvorav to millioner kroner fra BLD, til etablering av en nettbasert finansportal for å bedre informasjonen til forbrukerne i finansmarkedet.

Barne og ungdomsorganisasjonene

Samlet bevilgning til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er i 2007 foreslått til vel 80 millioner kroner. Støtten er økt med to millioner kroner for å fange opp nye organisasjoner som har rett til tilskudd.

Styrke ombudene

Barneombudet foreslås styrket med èn million kroner; Likestillingsombudet med 1,5 millioner kroner og Forbrukerombudet med 1,75 millioner kroner, som er inkludert i budsjettøkningen på 20 millioner kroner til likestilling.

----------------------------------------------------------------------------

Priv. til red:

Se også vedlagte Tallfakta 2007 for Barne- og likestillingsdepartementet.

Flere av temaene er nærmere omtalt i egne pressemeldinger.

Pressekontakter for budsjett 2007 i BLD:

Informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg 22 24 24 15 / 97 56 76 77

Seniorrådgiver Torstein Rudi 22 24 24 09 / 91 69 69 25

Informasjonsrådgiver Siri Wolland 22 24 24 12 / 91 76 20 87