Historisk arkiv

Budsjett 2008:

Bedre vern av unge og nye foreldrerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Regjeringen vil legge mer penger inn i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap og foreslår en samlet økning på 88 millioner kroner til disse formålene. Regjeringen vil gi selvstendig næringsdrivende full rett til svangeskaps- og foreldrepenger på linje med arbeidstakere. Regjeringen foreslår også å styrke det statlige barnevernet med netto 190 millioner og kompetanseprogrammet for kommunalt barnevern med 10 millioner kroner.

Regjeringen vil legge mer penger inn i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap og foreslår en samlet økning på 88 millioner kroner til disse formålene. Av denne økningen er det foreslått 18 millioner til tiltak mot kjønnslemlestelse og 20 millioner mot tvangsekteskap på BLDs budsjett. Regjeringen vil gi selvstendig næringsdrivende full rett til svangeskaps- og foreldrepenger på linje med arbeidstakere. Regjeringen foreslår også å styrke det statlige barnevernet med netto 190 millioner og kompetanseprogrammet for kommunalt barnevern med 10 millioner kroner.

- Regjeringen satser offensivt med nye handlingsplaner og en lang rekke tiltak mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Vi skal verne unge mennesker mot slike overgrep og hjelpe de som allerede er blitt utsatt for dem, understreker barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Regjeringen vil gi selvstendig næringsdrivende full rett til svangerskaps- og foreldrepenger fra 1. juli neste år. Kostnaden er beregnet til 60 millioner kroner i 2008.
- Dette vil gjøre det lettere for selvstendig næringsdrivende å kombinere jobb og omsorg for barn. Jeg er også trygg på at langt flere selvstendig næringsdrivende fedre vil ta ut fedrekvoten og foreldrepenger når de får fulle rettigheter, sier Karita Bekkemellem.

Det statlige barnevernet styrkes med netto 189,7 millioner kroner i budsjettforslaget. Det er en videreføring av den økningen som ble foretatt i Revidert nasjonalbudsjett 2007 og skal i tillegg dekke forventet vekst i antall barn under Bufetats omsorg. Samlet har regjeringen med dette økt rammen for det statlige barnevernet med over 700 millioner kroner siden den tok over. Regjeringen foreslår også å styrke kompetanseprogrammet for ansatte i kommunalt barnevern med en økning på 10 millioner kroner, som vil gi et samlet budsjett for dette programmet på 22 millioner kroner i 2008.

I sitt budsjettforslag går regjeringen inn for å styrke tilskuddsordningen til barne- og ungdomsorganisasjonene med seks millioner kroner. I tillegg vil regjeringen satse på etablering av ytterligere tre ”Barnehus” for å hjelpe flere barn som er blitt utsatt for overgrep.  På BLDs budsjett er det foreslått tre millioner til dette formålet i 2008, der også Justisdepartementet er inne med egne midler.

Regjeringen vil videreføre satsingen på å bekjempe fattigdom blant barn og unge gjennom den såkalte storbyordningen. Det er avsatt 31,5 millioner kroner innenfor denne ordningen til bekjempelse av fattigdom blant barn, unge og deres familier. Resten av storbymidlene er redusert med knapt fem millioner kroner for å sikre finansiering av styrket tilskuddsordning til barne- og ungdomsorganisasjonene.

BLDs budsjettforslag omfatter også en styrking av Forbrukerrådet, blant annet for å muliggjøre at viktige prinsippsaker kan bringes inn for domstolene for avklaring av forbrukernes rettigheter.

Enslige mindreårige asylsøkere

I desember i år overtar barnevernet omsorgsanssvaret for enslige mindreårige asylsøkere (EMA) under 15 år til barnet enten blir bosatt i en kommune eller returnert. Et nytt omsorgssenter i Eidsvoll kommune vil da stå klart for å ta imot barna. For EMA i alderen 15-18 år tar regjeringen sikte på å overføre ansvaret fra utlendingsmyndighetene til barnevernet i 2009. – Vi skal bruke 2008 til å utvikle gode modeller for omsorgstilbudet, og gode rutiner for barnevernets arbeid med denne aldersgruppen, sier Karita Bekkemellem. Samtidig forberedes etablering av flere nye omsorgssentre for denne gruppen.

Bedre forbrukerhjelp ved kjøp av finansielle tjenester

Forbrukerne skal gis et bedre grunnlag for sammenlikning før kjøp av lån, forsikringer og spareprodukter. Ved årsskiftet åpner den nye finansportalen.no, som i første omgang vil dekke lån og daglige banktjenester. I løpet av 2008 skal portalen videreutvikles, slik at forbrukerne bla. kan hente informasjon om sammenlikning av priser og betingelser for forsikringsprodukter, og oversikter over kredittkort og forbrukslån. Regjeringen foreslår å avsette i alt 10 millioner kroner til drift og videreutvikling av portalen.
- Tilbudet om ulike finansielle tjenester fremstår ofte som uoversiktlige og vanskelige å orientere seg i. Den nye portalen vil hjelpe på dette, ikke minst når det gjelder å sammenlikne ulike produkter og sikre forbrukerne en pålitelig oversikt over de ulike tjenestene, sier Karita Bekkemellem.

Overføringer til barnefamilier

Regjeringen foreslår å videreføre dagens satser for støtteordningene til barnefamilier. Det vil bety at barnetrygd, kontantstøtte, engangsstønad ved fødsel og adopsjonsstøtte videreføres med samme beløp som i 2007.