Historisk arkiv

Budsjett 2008:

Bred innsats mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Regjeringen satser bredt i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap og foreslår en økning på 88 millioner kroner til innsatsen i 2008. På BLDs budsjett er det foreslått en økning på 18 millioner til totalt 26 millioner kroner til tiltak mot kjønnslemlestelse, og en økning på 20 millioner til totalt 30 millioner kroner til tiltak mot tvangsekteskap. Samlet vil de berørte departementene sette inn langt over 100 millioner kroner til å bekjempe kjønnslemlestelse og tvangsekteskap i 2008.

Regjeringen satser bredt i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap og foreslår en økning på 88 millioner kroner til innsatsen i 2008. På BLDs budsjett er det foreslått en økning på 18 millioner til tiltak mot kjønnslemlestelse, og en økning på 20 millioner til tiltak mot tvangsekteskap. Samlet vil de berørte departementene sette inn langt over 100 millioner kroner til å bekjempe kjønnslemlestelse og tvangsekteskap i 2008.

- Vi skal verne barn og ungdom mot slike overgrep og sørge for best mulig hjelp til de som allerede er blitt utsatt for dem. Derfor satser Regjeringen offensivt med nye handlingsplaner og en lang rekke tiltak på disse to viktige områdene. Ingen annen regjering har gjort mer på dette området enn denne. Vår styrke er at vi lar det følge penger med når vi lager handlingsplaner. Det øker sikkerheten for at tiltakene også blir iverksatt, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Blant mye annet vil regjeringen iverksette informasjon om kjønnslemlestelse og tvangsekteskap til alle nyankomne til landet. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har utredet tiltaket og vil starte prøveprosjekt i noen kommuner i 2008.

Handlingsplanen mot tvangsekteskap 2008 - 2011 ble lagt fram i juni. Planen omfatter 40 tiltak og koordineres av BLD. Tiltakene rettes inn mot både forebygging og hjelp, blant annet ved etablering av trygge bo- og behandlingstilbud for unge over og under 18 år. Den offentlige koordineringen skal styrkes, samtidig som frivillige organisasjoner vil få økt støtte.

I tillegg er det foreslått 50 millioner kroner på AIDs budsjett. Blant tiltakene under AID er etablering av minoritetsrådgivere i videregående skoler med høy andel elever med minoritetsbakgrunn, og etablering av integreringsattachéer ved utenriksstasjoner i områder med betydelig innvandring til Norge og der tvangsekteskap forekommer.

En ny handlingsplan mot kjønnslemlestelse blir lagt fram høsten 2007 for perioden 2008 – 2011. Tiltakene vil også her bli rettet både mot forebygging, hjelp og oppfølging av ofre for kjønnslemlestelse, bla. gjennom offentlige tiltak i helsevesen, barnevern og skole.

En kartlegging av kjønnslemlestelse ble igangsatt i 2007. Kartleggingen omfatter både antatt omfang, om relevante yrkesgrupper følger om sin lovpålagte avvergelsesplikt og gode forebyggende tiltak. Rapport fra prosjektet skal foreligge i mai 2008. Det er lagt opp til at spørsmålet om obligatoriske kliniske underlivsundersøkelser av jenter vil bli endelig vurdert når resultatene fra kartleggingsprosjektet foreligger.