Historisk arkiv

Høring – overføring til Statens helsetilsyn:

Et mer uavhengig barneverntilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

- Jeg ønsker større avstand mellom departementet og tilsynet, både med det statlige og det kommunale barnevernet. Bedre samordning av statens tilsyn vil dessuten kunne styrke metodene og kvaliteten i tilsynet, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Hun sender nå ut et høringsforslag om å overføre det overordnede faglige ansvaret for tilsynet med barnevernet til Statens helsetilsyn.

Det overordnede ansvaret ligger i dag i Barne- og likestillingsdepartementet. Fylkesmennene fører tilsyn med barnevernvirksomheten i kommunene, med statlige og private barneverninstitusjoner, og med omsorgssentrene for enslige mindreårige. Det er også foreslått at fylkesmannen skal føre tilsyn med sentrene for barn og foreldre, de tidligere mødrehjemmene. Fylkesmannen skal fortsatt utføre dette tilsynet.

Statens helsetilsyn har i dag tilsynsansvar for helsetjenesten og sosialtjenesten. Helsetilsynet i fylkene og fylkesmannen samarbeider om tilsynet med disse tjenestene.

- Et samordnet ansvar for tilsynsvirksomheten er en fordel, også for de ulike tjenestene.   Statens helsetilsyn har sin oppmerksomhet rettet mot å utvikle og vedlikeholde et godt tilsyn. Det kan bidra til å utvikle kvaliteten i tilsynet også med barnevernvirksomhetene, sier Anniken Huitfeldt.

Etter forslaget skal Statens helsetilsyn blant annet:

• Bidra til at den enkelte kommune eller virksomhet møter en samordnet tilsynsmetode
• Bidra til harmonisering av embetenes krav til tjenestene
• Ha ansvar for oppbygging og vedlikehold av kompetanse
• Innhente, oppsummere og videreformidle tilsynserfaringer
• Bidra til kontinuerlig overvåking av områder med fare for svikt

Høringsfristen er satt til 13.02.2009.