Historisk arkiv

Lovfesting av krisesentertilbudet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Alle personer utsatt for vold i nære relasjoner skal få et krisesentertilbud uavhengig av hvor de bor i landet.

- Lovfesting av krisesentertilbudet skal sikre at alle kommuner har eller samarbeider med andre om å gi sine innbyggere et slikt tilbud. Lovfestingen skal også bidra til bedre kvalitet. Jeg er spesielt opptatt av at barna som er på krisesentrene skal få det bedre, sier Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Det høringsnotatet som nå sendes ut av Barne- og likestillingsdepartementet innebærer lovfesting og ny forvaltnings- og finansieringsordning for krisesentertilbudet til personer utsatt for vold i nære relasjoner.

Forslaget innebærer et krisesentertilbud med både døgnåpen telefonvakt og overnattingsmulighet. I tillegg skal det gis rådgivning og hjelp til å oppsøke andre offentlige instanser. Krisesentertilbudet skal som i dag være et lavterskeltilbud. Personer utsatt for vold eller trusler om vold i nære relasjoner skal kunne henvende seg direkte, uten timeavtale eller henvisning. Det skal fortsatt være gratis.

Det skal også være dagtilbud til dem som ikke trenger overnatting. Lovforslaget skal sikre kvaliteten på tilbudet, blant annet gjennom tilsyn. 

Kommunene skal ha ansvar for hvordan de konkret vil organisere tilbudet.
- Krisesentrene rundt om i landet har gjort en stor innsats for å hjelpe voldsutsatte. Jeg er opptatt av at kommuner og krisesentrene sammen finner den beste løsningen. Målet er et godt krisesentertilbud for alle som trenger det, understreker statsråden.