Historisk arkiv

Bidrar til studie av EU-borgernes mediekunnskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Undersøkelser av EU-borgernes kunnskap om media, MEDIA-programmet og etablering av det nye EU-programmet MEDIA Mundus opptar Kjersti Sjaatil, som er nasjonal ekspert i Europakommisjonen. Hun stortrives i jobben og får jobbe med det hun er mest interessert i, nemlig mediekunnskap.

Siden april 2008 har Kjersti Sjaatil vært nasjonal ekspert for Europakommisjonen, utsendt fra Kulturdepartementet. I Kommisjonens generaldirektorat for utdanning og kultur (DG EAC), arbeider Sjaatil i avdelingen for MEDIA-programmet og mediekunnskap (media literacy). Norge deltar i EUs MEDIA-program, som støtter den audiovisuelle sektoren i Europa.

– Tida har gått utrolig fort. Jeg har fått arbeidsoppgaver som jeg trives med, så jeg har det veldig godt, sier Sjaatil, som har permisjon fra jobben ved Høgskolen i Oslo og blir å finne i Brussel fram til april neste år.

Jobber med nytt EU-program

Sjaatil er en del av et team bestående av tre stykker, som jobber med politikkutformingen av ’media literacy’ (mediekunnskap), et EU-initiativ som startet i 2006.

– Jeg har en fantastisk sjef som gir meg tid og mulighet til å jobbe med det jeg er interessert i og som jeg har lyst til. Dette er en kjempegod erfaring, og jeg prøver å lære så mye som mulig mens jeg er i Brussel. Mest spennende er det å jobbe sammen med folk fra så mange forskjellige kulturer og nasjonaliteter, synes 34-åringen fra Hamar.

Hennes enhet jobber først og fremst med nye initiativ, for eksempel det nye EU-programmet MEDIA Mundus som starter i januar 2011. Dette brede, internasjonale samarbeidsprogrammet skal styrke de kommersielle og kulturelle båndene mellom europeisk audiovisuell industri og filmskapere i tredjeland (ikke-europeiske land).

– Det er et veldig spennende samarbeid mellom flere land. Målet er å involvere land utenfor EU og EFTA og dele erfaringer, sier Sjaatil, som har vært involvert i prosessen rundt utviklingen av MEDIA Mundus og i den forbindelse hatt kontakt med representanter fra Norge og EØS EFTA. 

Undersøker EU-borgernes mediekunnskap

Som nasjonal ekspert har Sjaatil skrevet mange dokumenter og anbefalinger om mediekunnskap. Hun har blant annet tatt del i arbeidet med utformingen av kriteriene til en studie, som skal måle nivået på mediekunnskapen blant EU-borgere i alle aldere. Denne studien påbegynnes i disse dager. Kommisjonen er forpliktet til å se på resultatet av studien og komme med tilbakemelding innen utgangen av 2011. 

Videre skal effektene av MEDIA-programmet evalueres. Har programmet hatt noen effekt på eksempelvis samfunn og miljø?

– Det blir spennende å se resultatet av rapporten og hva som skjer videre. Programmet vil bli evaluert og man vil vurdere hva som vil skje videre, om det vil fortsette i samme stil med eventuelle endringer som følge av rapporten og andre vurderinger, sier Sjaatil, som understreker at det er svært viktig for Norge å ha kontakt med Kommisjonen via norske, nasjonale eksperter.

Internasjonal bakgrunn

Sjaatil har studert i både USA, Spania og England, i tillegg til Norge, og har blant annet en mastergrad i film og kommunikasjon fra London. Tidligere har hun jobbet i Forskningsrådet og med EU-relaterte saker i forskningsadministrasjonen ved Universitetet i Oslo (UiO) og Høgskolen i Oslo (HiO). I sistnevnte jobb hjalp hun forskere med å søke om midler samt informere om EUs rammeprogram for forskning (det sjuende i rekken), som skal støtte og oppfordre til forskning i Europa.

Nå stortrives hun i jobben som nasjonal ekspert for Europakommisjonen, og er svært glad for at hun fikk denne muligheten.

– Jeg er veldig glad for å kunne jobbe med mediekunnskap i Kommisjonen. Det kommer stadig nye ting, for eksempel spill. Ved å være med på politikkutformingen, føler jeg at jeg bidrar litt, sier Sjaatil, som trives godt i Brussel og ikke utelukker flere opphold i utlandet.