Historisk arkiv

Vises i Europa med støtte fra MEDIA-programmet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Den prisbelønte norske filmen Nord om Jomar som reiser nordover med snøscooter for å finne sin ukjente sønn, har blitt vist på kino i 13 europeiske land med støtte fra EUs MEDIA-program.

-Vi ser selvsagt veldig glade for at Nord har blitt vist på kino i så mange land og at det er mange som har sett den. Det er nesten dobbelt så mange som har sett filmen i Tyskland som i Norge, sier Nord-produsent Sigve Endresen. Han er også glad for at distribusjonstøtten fra MEDIA-programmet gjør at flere europeiske filmer blir vist i Norge. Rundt 20 europeiske filmer settes årlig opp på kinoer i Norge med tilskudd fra MEDIA.

- Umulig uten støtte
Nord er basert på et manus av Erlend Loe, og handler om Jomar (spilt av Anders Baasmo Christiansen) som reiser nordover for å finne sønnen sin. Filmen ble i 2009 vist på 30 filmfestivaler og vant 10 internasjonale priser. Det franske salgsselskapet Memento Films har solgt filmen internasjonalt og kan fortelle at tilbakemeldingene fra distributørene i de 13 europeiske landene som har fått MEDIA-støtte til å vise Nord er klar: Uten distribusjonsstøtten fra MEDIA-programmet ville de ikke hatt muligheten til å sette opp en såpass ”liten”, men veldig interessant, arthousefilm på kino.  

Kritisk tidspunkt
Den norske filmen Appelsinpiken basert på Jostein Gaarders ungdomsroman har fått utviklingsstøtte fra EU-programmet MEDIA.

- Vi fikk støtte fra MEDIA på et tidlig tidspunkt da vi ennå ikke hadde finansiert filmen. Dette var viktige midler for å få videreutviklet filmen, sier produsent Axel Helgeland som også søkte og fikk tilskudd til finansieringsutgifter fra MEDIA-i2i til Appelsinpiken.

God tilbakeføring til bransjen
- Norge er et lite land og film er et internasjonalt medium. Vi har behov for å vise filmene våre i andre land og for å samarbeide over grensene. Det bidrar MEDIA-programmet til, sier Sidsel Hellebø-Hansson, leder i MEDIA Desk Norge. MEDIA Desks hovedoppgave er å informere og hjelpe den norske filmbransjen til å bruke mulighetene i EUs MEDIA-program. Norge har de siste årene betalt om lag 20 millioner kroner årlig for deltakelse i MEDIA-programmet. Mens overføringen fra MEDIA til norsk filmbransje de siste årene har ligget på mellom 16,6 og 21,6 millioner.

- Vel så viktig som utbyttet i kroner og øre er kunnskapen og nettverket bransjen får gjennom deltakelsen i MEDIA, sier Hellebø-Hansson.