Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Nye retningslinjer for bruk av kroppsskannere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

14. november godkjente EU nye retningslinjer for bruk av helkroppsskannere for å øke sikkerheten på europeiske flyplasser. Gjennom EØS-avtalen får retningslinjene også betydning for Norge.

Det er foreløpig uvisst om helkroppsskannerne vil bli tatt i bruk på norske flyplasser. De nye reglene innebærer ikke noe krav om å bruke helkroppsskannere, men de som ønsker å bruke dem forplikter de seg til å følge EUs retningslinjer.

Skannerne vil være et nytt verktøy ved flyplassenes sikkerhetskontroll og vil kunne bidra til å redusere kontrolltid. Det vil produseres bilder av passasjerene hvor det markeres med gult på skjermen der metalliske og andre potensielt farlige gjenstander kan befinne seg.

Personvern
Helskroppsskannere gir et realistisk bilde av passasjeren uten klær. EUs nye retningslinjer fokuserer på at skannerne som tas i bruk ikke kan krenke passasjerenes verdighet og at de er i samsvar med respekt for privatlivet.

I henhold til de nye EU-retningslinjene vil det ikke være lov til å lagre, skrive ut eller kopiere bildene. Ansiktene kan ikke være gjenkjennelige, og sikkerhetspersonalet som analyserer bildene må oppholde seg i et eget rom. I tillegg vil passasjerene få opplyst hva skanneren gjør og få muligheten til å velge en annen form for klarering i flyplassens sikkerhetskontroll.  

Fokus på helse
De nye retningslinjene stiller også krav til skannerne for å beskytte passasjerenes helse. Kun skannere som ikke bruker ionisert stråling, eller røntgenstråling, vil være godkjent i sikkerhetskontrollen.

Til toppen