Historisk arkiv

Valgobservatør med EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Da det var valg i Kongo 28. november, var tre norske valgobservatører på plass. En av dem var Arild Stenberg, som deltok sammen med 135 andre i EUs valgobservasjonsoperasjon i landet. I 2011 har norske observatører deltatt i ni av EUs valgobservasjonsoperasjoner.

Norske NORDEM (The Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights) drevet av Norsk senter for menneskerettigheter rekrutterer, lærer opp og sender ut norsk personell til internasjonale valgobservasjonsoperasjoner og internasjonale operasjoner. NORDEM er fullfinansiert av Utenriksdepartementet. Gjennom NORDEM deltar norsk personell i EUs valgobservasjoner, så vel som operasjoner i OSSE- og FN-regi.

I 2011 har NORDEM sendt til sammen 19 norske valgobservatører til EUs valgoperasjoner i Sudan (folkeavstemning), Tsjad, Uganda, Nigeria, Peru, Zambia, Tunisia, Nicaragua og Den demokratiske republikken Kongo. Arild Stenberg deltok både i Kongo og Tunisia.

- Gir innblikk i det politiske liv
- Jeg er politisk interessert, liker å reise og har jobbet en del internasjonalt tidligere og synes derfor det er interessant å være valgobservatør når jeg får mulighet til det, sier Stenberg. Han synes særlig det er interessant å få innblikk i det politiske liv i landene han har besøkt i forbindelse med valg. Stenberg kom tilbake fra Den demokratiske republikken Kongo tidlig i desember og var tidligere i høst i Tunisia. Han har også vært valgobservatør i Burundi, Haiti, Rwanda og ved forrige valg i Kongo i 2006, alt sammen under EU-flagg. Stenbergs erfaring er at EU-operasjonene er grundige og godt forberedt.
- Hva gjør en valgobservatør i praksis?
- Som kortidsobservatør kommer man noen dager før valget for å bli kjent i området og forberede valgdagen. På valgdagen besøker man flere valglokaler og sjekker at valget blir gjennomført i henhold til prosedyrene. Vi er også til stede under opptelling av stemmene, forteller Stenberg.
Ved valg sender EU ut både korttids- og langtidsobservatører (LTO). Kortidsobservatørene er gjerne i felten 10-20 dager, mens langtidsobservatørene sendes ut for en og en halv til tre måneder. Langtidsobservatører observerer både politiske og valgtekniske forberedelser til  valget, blant annet gjennom møter med partier, valgadministrasjon og  representanter fra det sivile samfunnet. De følger også valgrelaterte prosesser i en periode etter valgdagen.

NORDEM koordinerer og rekrutterer
NORDEMs norske valgobservatører er fullt integrert i EUs valgobservasjonsoperasjoner og blir behandlet og evaluert på samme måte som observatører fra EUs medlemsland. Lisa Kirkengen og Hege Mørk ved Senter for menneskerettigheter jobber som henholdsvis programkoordinator og programleder for NORDEM.  De har god erfaring med EU-observasjonene og trekker frem at EU blant annet er grundige, gode på opplæring og utstyr.
- Vi tar hånd om rekruttering, kursing og briefing av norsk personell og har kontakt med EU i forkant av operasjonene, forteller Kirkengen. NORDEM er i dialog med UD om hvilke av EUs valgobservasjoner Norge skal prioritere å delta i.

Én gang i året gjennomfører NORDEM opptak til sin liste over potensielle valgobservatører og andre deltakere til internasjonale operasjoner. De har i dag mellom 250 og 300 personer på standby til å delta i internasjonale operasjoner. Det er fra denne listen personell til deltakelse i EUs observasjoner blir rekruttert.
- I rekrutteringen legger vi vekt på språk, utenlandserfaring og relevant utdannings- og arbeidserfaring. Vi er særlig interessert i kandidater som snakker fransk, spansk, portugisisk og arabisk, avslutter Hege Mørk.

NORDEM bidrar også med norsk personell til EUs sivile operasjon i Kosovo, EULEX.