Historisk arkiv

Aktiv ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EØS-avtalen kan norske organisasjoner og enkeltpersoner delta i en rekke program gjennom EU. Fra 1. januar i år har programpakken Aktiv ungdom hatt millioner å tilby aktiv norsk ungdom – ikke altfor mange har søkt.

Ungdomsprogrammets formål er å la ungdommer treffe hverandre på tvers av landegrensene mellom EUs 27 medlemsland, EØS-landene og kandidatlandet Tyrkia, i tillegg til tre naboregioner til EU.

Erik Langbråten er nasjonal ekspert i DG Education and Culture i Europakommisjonen. Han jobber med Aktiv ungdom og holder ofte presentasjoner for blant annet norske organisasjoner som kommer til Brussel.

- Jeg pleier å spørre dem: Synes dere at dere har fått nok penger til ungdomsarbeidet? Nesten alle sier nei, samtidig som nesten ingen har søkt, sier han.

- Her kan du virkelig få penger til å sette i gang internasjonale prosjekter som er spesielt spennende!

Foreløpig, siden pågangen har vært relativt liten, har nesten alle som har søkt i Norge fått  støtte. Det norske nasjonale kontoret har 15 millioner kroner til rådighet årlig og har hittil klart å bruke opp pengene, men uten å måtte avvise mange.

Beløpene programlandene tildeles vurderes og fordeles etter innbyggertall. Tyskland har for eksempel mer enn Norge, men relativt sett har de små landene mer enn de store.

Langbråten forklarer at man ikke kan tjene på støtten, men at et prosjekt nesten kan helfinansieres.

Programmene tilbyr støtte til ulike typer prosjekter. Én type er ungdomsutvekslinger. Unge mennesker fra to eller flere land møtes mellom én til tre uker og jobber med temaer som anti-rasisme, ungdomskultur, miljøvern etc..

En annen type er individuelle reiser. Ungdommer reiser ut mellom to og 12 måneder for å gjøre tjeneste i et annet programland, innen en frivillig organisasjon eller offentlig virksomhet. Disse får alle utgifter dekket – i tillegg til litt lommepenger – og bor som regel et par stykker sammen i en liten leilighet. De lærer språk, om kulturen i landet de bor i, og får prøvd seg ut i arbeidslivet.

- Dette er et kjempeprogram, sier Erik Langbråten. – En fantastisk mulighet som går langt utover for eksempel det å være au pair.

Andre typer prosjekter som kan tildeles støtte er møter mellom ungdom og politikere fra minst to ulike land, lokale prosjekter, som for eksempel at man setter i gang en ungdomsklubb eller starter en avis, samt opplæring, seminarer og konferanser for ungdomsarbeidere.

Den globale aldersgrensen er mellom 13 og 30 år, men varierer litt fra prosjekt til prosjekt.

Ved å kontakte det nasjonale kontoret får man søknadsskjema og hjelp til søking. Se lenke til høyre.