Historisk arkiv

Midlertidig unntak fra konkurranseloven for klinisk veterinærvakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Kongen har i dag fastsatt forskrifter om midlertidig unntak fra konkurranseloven for klinisk veterinærvakt. Unntaket gjelder fra nyttår og til 30. juni 2012.

Unntaket gjør det mulig for veterinærene å samarbeide om sentrale avtaler med KS om priser og vilkår ved levering av veterinære vakttjenester, for eksempel slik det nå gjøres gjennom Den norske veterinærforening. Det er kommunene som har ansvar for at det foreligger et tilbud om veterinærvakt utenfor ordinær arbeidstid. Dyreeierne betaler selv for de tjenester de kjøper, men det er kommunene som betaler for at det er veterinærer på vakt.

Unntaket fører dagens praksis videre. Departementet ser behov for en gjennomgang av rammene for organisering av de veterinære vakttjenestene før en finner fram til en mer permanent løsning for hvordan organisering av veterinærvakt skal håndteres i konkurranseloven. Det gjelder bl.a. praktisk utforming av statens tilskudd til kommunene til dette formål. Videre er det behov for en nærmere kartlegging og vurdering av de utfordringer som må håndteres om veterinærene ikke lenger kan benytte seg av prissamarbeid og markedsdeling for å organisere veterinærvakten.

Kongeleg resolusjon: Forskrift om mellombels unnatak frå konkurranseloven for avtaler om klinisk veterinærvakt (PDF)