Historisk arkiv

Anskaffelsesregelverket skal forenkles

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Regjeringen vil sette ned et offentlig utvalg som skal gjennomgå det særnorske regelverket om offentlige anskaffelser. Målet er å forenkle og forbedre dagens regler.

- Vi har fått en rekke tilbakemeldinger fra de som bruker disse reglene om at de oppfattes som kompliserte og byråkratiske. Dette er et regelverk som har stor samfunnsmessig betydning. Da er det viktig at det fungerer optimalt, sier statsråd Rigmor Aasrud.

Norske offentlige oppdragsgivere handler for i underkant av 400 milliarder kroner per år. Anskaffelsesregelverket fastsetter hvordan en innkjøper skal gå frem for å sikre at pengene gir gode kjøp til riktig pris. Regelverket bidrar også til at alle leverandørene får lik mulighet til å konkurrere om kontraktene med det offentlige. Det motvirker kameraderi og korrupsjon.

Det skal også vurderes om vi fortsatt skal ha et særnorsk regelverk på anskaffelsesområdet. I dag gjelder EUs regelverk for alle anskaffelser over 1,6 millioner kroner ved kjøp av varer og tjenester, (1 million for sentrale statlige etater,) mens grensen er på 40 millioner for bygge- og anleggskontrakter. Det særnorske regelverket bygger i stor grad på EUs regler. Også der arbeides det med å forenkle anskaffelsesreglene som gjelder for Norge og alle EUs medlemsstater.

Utvalgets mandat (pdf)