Historisk arkiv

Fortsatt målrettet innsats for de samiske språkene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og Sametinget legger i dag fram den andre rapporten om gjennomføringen av Handlingsplan for samiske språk. Rapporten ligger på nettsidene regjeringen.no og samediggi.no.

De samiske språkene er i en positiv utvikling. Den samiske språkundersøkelsen fra 2012 viser at bruken av samisk språk øker blant lulesamisk og sørsamisk ungdom. Den viser også at det er stor interesse for å lære seg samisk språk blant voksne samer.

- Jeg er glad for at vi nå ser at arbeidet for og synliggjøringen av de samiske språkene bærer frukter. En fortsatt positiv utvikling krever målrettet innsats. Regjeringen vil derfor også i fortsettelsen samarbeide tett med Sametinget for å verne om og styrke de samiske språkene, sier Rigmor Aasrud.

Sametinget spiller en viktig rolle i arbeidet med å styrke og utvikle de samiske språkene. Det viktigste arbeidet skjer likevel i lokalsamfunnene. Mange ildsjeler arbeider utrettelig for å bevare og utvikle samisk språk.

- Sametingets hovedmål for utvikling av samisk språk er å øke antall språkbrukere og øke bruken av samisk språk. Rapporten viser at vi er på riktig vei, men at det fortsatt er behov for å styrke økonomisk og menneskelige resurser for samisk språk. Dette er noe Sametinget fortsatt vil arbeide for i dialog med regjeringen, sier sametingspresident Egil Olli.

Handlingsplan for samiske språk ble lagt frem i 2009. Målet med handlingsplanen er å få flere samiske språkbrukere. Målet skal nås ved å styrke innsatsen for de samiske språkene på ulike samfunnsområder, særlig innenfor opplæring og utdanning, offentlig tjeneste- og omsorgsyting og bruk og synliggjøring av samiske språk i offentlig sammenheng.

Handlingsplan for samiske språk - status 2011 - 2013