Historisk arkiv

Regelverk hindrer ikke digitalisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Det er ikke først og fremst lovverket som hindrer digitalisering, men en opplevelse av at det er slik og en mangel på felles forståelse som skaper hindringer. Det viser en rapport fra en arbeidsgruppe ledet av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Det er ikke først og fremst lovverket som hindrer digitalisering, men en opplevelse av at det er slik og en mangel på felles forståelse som skaper hindringer. Det viser en rapport fra en arbeidsgruppe ledet av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Arbeidsgruppen har vurdert hindringer i regelverket for digital kommunikasjon og digital kommunikasjon som hovedregel. Den foreslår også tiltak som kan fremme målet om digitalt førstevalg.

Arbeidsgruppen ble satt ned våren 2012 og har vært sammensatt av medlemmer fra flere departementer og underliggende etater.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at det ikke er mange konkrete hindringer i regelverket. Lover og forskrifter er i stor grad teknologinøytrale. Likevel er det slik at regelverket ikke alltid legger til rette for digital samhandling.

I regjeringens Digitaliseringsprogram er målsettingen at digitale tjenester og digital kommunikasjon skal være hovedregelen for forvaltningens kommunikasjon med innbyggere og næringsliv. Regelverket må derfor legge til rette for en slik utvikling, være tilpasset og ikke hindre den.

- I rapporten konkluderes det med at det ikke er regelverket som er det største hinderet, men at regelverket oppleves å være til hinder selv om det ikke er det. Dette er et tankekors – og noe hele forvaltningen må ta inn over seg, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Det er for eksempel fortsatt slik at mange opplever et krav om skriftlighet og underskrift som et krav om papir, selv om dette sjelden er tilfelle. Kartleggingen viser at det først og fremst er mangel på felles forståelse av hvordan reglene forholder seg til hverandre som er problemet, og at manglende kunnskap om reglene kan utgjøre praktiske hindringer for deling av opplysninger og økt samhandling.

- Jeg mener det er gode nyheter at regelverket ikke er et stort hinder for digitalisering, men det må jobbes mer med holdninger og kompetanse, sier Aasrud.

Det er imidlertid enkelte bestemmelser i regelverket som fortsatt krever manuell saksgang, som krav om papirattester og personlig oppmøteregler. Ulik definisjon eller ulik forståelse av like begreper kan også være en hindring for tjenester på tvers av etater og for lovlig gjenbruk av informasjon.

Arbeidsgruppen foreslår en rekke tiltak. Dette er tiltak som har som mål å heve kompetansen om regelverket, blant annet gjennom forslag om veiledere i elektronisk forvaltning, veiledere om hvilke hensyn som bør vektlegges ved utvikling av nytt regelverk og tiltak for å fremme elektronisk samhandling. Det foreslås også gjennomgang av enkelte konkrete bestemmelser som per i dag krever manuell saksbehandling.

Kartlegging av hindringer i regelverk for digital kommunikasjon (pdf)