Historisk arkiv

Ingen for liten, ingen for stygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Intet bygg er for anonymt, lite eller stygt, hvis det dokumenterer en viktig side ved statens virksomhet. Det har vært utgangspunktet for verneprosjektet Statens kulturhistoriske eiendommer.

Intet bygg er for anonymt, lite eller stygt, hvis det dokumenterer en viktig side ved statens virksomhet.

Det har vært utgangspunktet for verneprosjektet Statens kulturhistoriske eiendommer (SKE). Prosjektet ble satt i gang og drevet fram av Fornyings- og administrasjonsdepartementet, men i forrige uke kunne statsråd Heidi Grande Røys overlevere stafettpinnen til statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet (MD). Det er dette departementet som skal sluttføre prosjektet neste år.

Men man må ha lengre perspektiver, slo Grande Røys fast:
- Kulturminnevernet av statens egne bygninger er ikke en tidsavgrenset oppgave. Det vil kreve ressurser, tid og oppmerksomhet av Miljøverndepartementet herfra og inn i evigheten. SKE er i så måte bare en begynnelse, sa Grande Røys.
 
Et vesentlig poeng med prosjektet har vært å sikre riktig forvaltning av kulturhistoriske statlige eiendommer, som et bidrag til å formidle den norske statens historie. For vern er ikke bare knyttet til slott og borger, her er det snakk om å kunne vise hvordan man bygget velferdsstaten Norge. Alle relevante departementer har utarbeidet en såkalt landsverneplan, og med bakgrunn i kartlegging og registrering har de enkelte sektorer plukket ut bygningene som skal inn i deres plan.

Se også:
Unik kulturhistorisk utstilling

Riksantikvar Nils Marstein sammen med statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Foto: Marianne Gjørv, Miljøverndepartementet
Bilde: Riksantikvar Nils Marstein sammen med statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Foto: Marianne Gjørv, Miljøverndepartementet.