Historisk arkiv

Informasjonssamfunnet i 2025

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Hvordan vil informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) påvirke livene våre og samfunnet vi lever i de neste 15 årene? En ny rapport utarbeidet av Econ Pöyry (Econ) og Fafo analyserer IKT-politiske utfordringer fremtiden.

Rapporten Det norske IKT-samfunnet – scenarier mot 2025 er utarbeidet av Fafo og Econ, og er den siste i en serie rapporter fra prosjektet IKT og samfunnsutvikling. Rapporten tegner fire ulike framtidsbilder av hvordan IKT kan påvirke det norske samfunnet de neste 15 årene. Rapporten spår ingenting om fremtidens IKT-løsninger, men diskuterer sammenhengen mellom IKT og samfunnsendring, politiske og strategiske utfordringer og fremtidens sosiale organisering.

Norge har ingen stor produksjon av IKT-produkter, men rapporten viser at Norge er langt framme i anvendelse av IKT på alle samfunnsområder både i hverdagslivet, i næringslivet og i offentlig sektor. Rapporten drøfter blant annet hvordan Norge kan bruke denne posisjonen til innovasjon i bred forstand og hvilke IKT-politiske utfordringer Norge står overfor. Tradisjonell IKT-politikk er utdatert, hevder forfatterne. Det er ikke lenger snakk om én IKT-politikk, men IKT-strategier innenfor alle samfunnsområder.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har delfinansiert rapporten.