Historisk arkiv

Fri programvare: Grande Røys støtter innovasjonsprosjekter i Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har i dag tildelt prosjektstøtte til fire prosjekter i regi av Buskerud fylkesbibliotek og kommunene Kongsberg, Øvre Eiker og Hurum. Prosjektene skal fremme innovasjon i offentlig sektor gjennom bruk av fri programvare.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har i dag tildelt prosjektstøtte til fire prosjekter i regi av Buskerud fylkesbibliotek og kommunene Kongsberg, Øvre Eiker og Hurum. Prosjektene skal fremme innovasjon i offentlig sektor gjennom bruk av fri programvare.

- Bruk av fri programvare gjør det mulig med deling av løsninger på tvers i offentlig sektor. Jeg ønsker med dette tiltaket å stimulere til en delingskultur hvor offentlige virksomheter kan bygge videre på andres nyvinninger. Prosjektene er spennende og viser noe av innovasjonskraften og samarbeidsviljen mellom ulike miljøer i Buskerud, sier Heidi Grande Røys.

Som en del av arbeidet med å fremme bruk av fri programvare og åpne standarder i det offentlige utlyste Fornyingsdepartementet i oktober fem millioner kroner til prosjekter i statlige og kommunale virksomheter. Midlene er nå tildelt. 15 prosjekter i ulike landsdeler mottar støtte.

Disse prosjektene mottar støtte i Buskerud:

  • Kongsberg kommune sitt prosjekt FriKomPort, med total kostnadsramme på kr 2.000.000, er tildelt kr 490.000. Prosjektets mål er å videreføre FriKomPort som fri-programvare basert portalløsning for annonsering og administrasjon av interne kurs på tvers av kommuner. I samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare skal søker sørge for spredning av løsningen til nye kommuner. Andre deltakere i prosjektet er Objectnet AS LinuxLabs AS. 
     
  • Øvre Eiker kommune er for sitt prosjekt ”40 x OLPC til barnehager/skoler”, med total kostnadsramme kr 221.800, tildelt kr 101.000. Prosjektet vil teste ut fri-programvare baserte, enkle PCer (maskiner av typen One Lap Top Pr Child) i norske barnehager. Prosjektet har en interessant innretning mot samarbeid med barnehager/barneskoler i tredje verden, og utveksling av erfaringer med bruk av denne type løsning. Andre deltakere i prosjektet er Rådet for Drammensregionen og Buskerud fylkeskommune.
     
  • Hurum kommune er for sitt prosjekt ”Videreutvikling av Skolelinux” med total kostnadsramme på kr 2.300.000 tildelt kr 450.000. Prosjektets skal bl.a. arrangere 7 utviklersamlinger innenfor rammen av initiativet Fri programvare i skolen (FRISK), for derigjennom å forsere arbeidet med videreutviklingen av Skolelinux - som er et helt sentralt produkt ift bruken av fri programvare i norsk skole. Andre deltakere i prosjektet er bl.a. Universitetet i Agder og Stiftelsen SLX Debian Labs.
     
  • Buskerud fylkesbibliotek er for sitt prosjekt ”Oversettelse av Koha til nynorsk” med total kostnadsramme på kr 45.000 tildelt kr 22.500. Prosjektet vil oversette biblioteksystemet Koha til nynorsk. Koha, som er basert på fri programvare, vil gjennom dette tilskuddet gjøres tilgjengelig for nye brukergrupper. 

Les mer informasjon om alle prosjektene.