Historisk arkiv

Ny statlig kommunikasjonspolitikk på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

- Statens kommunikasjon skal preges av åpenhet, og vi skal gå i dialog med innbyggerne på tjenesteutvikling og politikkutforming, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys. Nå sendes den nye statlige kommunikasjonspolitikken ut på høring.

Kommunikasjonspolitikken tar for seg sentrale mål og prinsipp for ulike former for kommunikasjon mellom den statlige forvaltningen og innbyggerne.

- I all sin kommunikasjon skal staten legge vekt på åpenhet og medvirkning, og staten skal nå ut til alle. Folks krav til staten har økt de siste årene. I dag forventer innbyggerne raske svar, åpenhet og at vi tar i bruk nye kanaler. Derfor er det på tide at vi får en kommunikasjonspolitikk som svarer på utfordringene, sier Grande Røys.

I utkastet til legges det opp til at innbyggerne skal involveres i utforming av politikk og tjenester i større grad enn før.

- Vi må legge til rette for demokratisk deltaking og samfunnsdebatt. Skal vi involvere, må vi være der folk er. Det betyr at vi må ta i bruk nye medier og bruke et språk som er lett å forstå, sier fornyingsministeren.

Den statlige kommunikasjonspolitikken bygger på fem prinsipper:

  • Åpenhet: I sin kommunikasjon med innbyggeren skal staten fremstå åpen, tydelig og tilgjengelig.
  • Medvirkning: Staten skal ta berørte innbyggere med på råd og involvere dem i utforming av politikk og tjenester.
  • Nå alle: Staten skal sørge for at relevant informasjon når fram til alle berørte.
  • Aktiv: Staten skal aktivt og i tide informere innbyggerne om deres rettigheter, plikter og muligheter.
  • Helhet: Statlige virksomheter skal samordne sin informasjon. 

Utkast til ny kommunikasjonspolitikk sendes på bred høring. Alle inviteres til å komme med synspunkter og innspill. Høringsfristen er 1. juli 2009.

Last ned utkast til ny statlig kommunikasjonspolitikk (PDF)