Historisk arkiv

Ny handlingsplan for holdninger og ledelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarets øverste ledelse var i går samlet for å diskutere et utkast til det som skal bli en ny handlingsplan for holdninger og ledelse i Forsvaret. Initiativet er tatt av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ny handlingsplan for holdninger og ledelse

(05.04.06) Forsvarets øverste ledelse var i går samlet for å diskutere et utkast til det som skal bli en ny handlingsplan for holdninger og ledelse i Forsvaret. Initiativet er tatt av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarets øverste ledelse
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets Mediesenter

- Jeg tar omdømme, organisasjonskultur og etikk på alvor. Både fordi det er viktig i seg selv, og fordi vi har mange eksterne aktører som har forventninger til Forsvaret og hvordan vi ivaretar vårt virke. Derfor har jeg tatt initiativ til en handlingsplan som skal sette kraft bak arbeidet med lederskap, holdninger og etikk, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

I går samlet hun Forsvarets øverste ledelse til et møte for å diskutere disse problemstillingene. Første del av dagen var et seminar, der eksterne bidragsytere var invitert til å reflektere rundt holdninger og ledelse. De fire foredragsholderne var:

Bjørn Tore Godal, tidligere utenriks-, handels- og forsvarsminister, nå Norges ambassadør til Berlin.

Henrik Syse, som for tiden er ansatt i Norges Bank, der han skal lede arbeidet med å kartlegge krav som bør stilles til styre og ledelse i bedrifter, blant annet krav til holdninger, til forretningsetikk og etikk generelt. Han har permisjon fra sin stilling ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og Etikkprogrammet ved Universitetet i Oslo, og har i en årrekke forelest og skrevet om etikk knyttet til krig og internasjonal politikk.

Grete Faremo, tidligere justisminister, olje- og energiminister og bistandsminister og nå direktør for jus og samfunnskontakt i Microsoft i Vest-Europa.

Roar Flåthen, 1. nestleder i LO.

Andre del av møtedagen var satt av til interne innspill og en meningsutveksling om hva som bør inngå i handlingsplanen.

- Holdninger og ledelse, organisasjonskulturelle og etiske utfordringer, står høyt på dagsorden i Forsvaret for tiden. Vi er en samfunnsinstitusjon som er avhengig av legitimitet, tillit og troverdighet i samfunnet. For å kunne ivareta dette, er Forsvaret avhengig av en organisasjonskultur preget av integritet og høy etisk standard. Mitt hovedinntrykk er at de aller fleste av medarbeiderne har nettopp dette. Ikke minst har jeg sett dette på mine besøk ute ved avdelingene våre både hjemme og ute. Jeg har møtt mange ansatte som utviser et stort engasjement for sin virksomhet, med en imponerende yrkesstolthet og en stor lojalitet mot de oppgaver de er satt til å forvalte.

- Men etikk, holdninger og lederskap er sentralt i enhver stor virksomhet. Spesielt er det viktig i en virksomhet som vår, som forvalter store samfunnsressurser og livsviktige oppgaver. Det er noe som må håndteres forebyggende og være en integrert del av virksomheten, ikke et enkeltstående satsningsfelt som kan legges til side når pressen ser en annen vei, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.

- Initiativet til en handlingsplan for holdninger og ledelse ble tatt av statsråden og lansert i hennes foredrag i Oslo Militære Samfunn 9. januar. På bakgrunn av statsrådens initiativ, er det naturlig at arbeidet med planen ledes og koordineres av Forsvarsdepartementet, men utarbeides i god dialog med Forsvarets Militære Organisasjon (FMO) og øvrige etater, sier ekspedisjonssjef Elisabeth Bødtker Larsen i FD.

- Vi har diskutert målsetninger, utfordringer og tiltak med mange nøkkelpersoner og miljøer i arbeidet frem til nå. Det har vært møter med blant annet Forsvarsstaben, Forsvarets skolesenter, de sentrale tillitsvalgte både for ansatte og for vernepliktige. Planen har vært diskutert i kompetansenettverket for organisasjonskultur med forsvarsgrenene. Også Røde Kors og Legeforeningen har gitt verdifulle innspill til vårt arbeid. Dialogene har vært viktige for å få oversikt over det som allerede foregår av relevante tiltak, for så å etablere et godt grunnlag for å anbefale nye tiltak. Når det gjelder det samarbeidet vi har hatt så langt vil jeg understreke at alle vi har vært i kontakt med har uttrykt støtte og positive forventninger til dette arbeidet. Planen skal gjelde for ansatte og vernepliktige i hele sektoren. Selv om det har vært mest fokus på utfordringer i FMO hittil, vil vi også involvere Forsvarets Forskningsinstitutt, Forsvarsbygg og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet fremover.

- Formålet med handlingsplanen er at tiltakene skal gi støtte for ledere, ansatte og vernepliktige slik at vi kan være godt rustet til håndtering av etiske og holdningsmessige utfordringer. Planen skal styrke den enkeltes bevissthet rundt det å være en ansvarlig samfunnsaktør, og derigjennom styrke profesjonsidentiteten og yrkesstoltheten, sier Bødtker Larsen.