Historisk arkiv

Statssekretærer til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Fem statssekretærer er nå i Afghanistan for å bli oppdatert om situasjonen i et land der Norge nå har et betydelig engasjement, både militært og sivilt.

Statssekretærer til Afghanistan

(210406) En gruppe på fem statssekretærer er nå i Afghanistan for å bli oppdatert om situasjonen i et land der Norge nå har et betydelig engasjement, både militært og sivilt. Statssekretærene skal blant annet vurdere mulighetene for en bedre samordning av den militære og sivile innsatsen i området rundt Meymaneh, der Norge leder et av ISAF-styrkens regionale stabiliseringslag.
Statssekretærer i Afghanistan
Espen Barth Eide (t.h.) med statssekretærer fra SMK, Utenriksdep. og Justisdep. i Afghanistan

Gruppen skal besøke det norske personellet i Meymaneh, Mazar-i-Sharif og Kabul, og for øvrig ha en rekke samtaler, blant annet med representanter for afghanske myndigheter, internasjonale organisasjoner og norske utsendinger. Med på reisen er statssekretærene Bård Vegar Solhjell (Statsministerens kontor), Kjetil Skogrand (Utenriksdepartementet), Anne Stenhammer (Utenriksdepartementet), Terje M. Pedersen (Justisdepartementet) og Espen Barth Eide (Forsvarsdepartementet).

- Det er en voksende erkjennelse av at sikkerhet og utvikling må sees i sammenheng i land som må bygges opp etter en lengre periode med krig og konflikt. Det er selvsagt avgjørende å skape sikkerhet, men etter hvert må det komme i gang en positiv økonomisk og sosial utvikling i området, slik at befolkningen kan få bedre inntektsmuligheter, bedre helsestell, bedre utdanning og alt det andre som trengs.

Det sier statssekretær Espen Barth Eide, som understreker behovet for en god samordning av internasjonal innsats i den fasen Afghanistan nå er inne i.

- Vår tids internasjonale konflikter er ofte langvarige, har sammensatte årsaksforhold, flere aktører, og finner sted i svake stater. Håndtering av slike konflikter krever det vi ofte kaller ”integrerte” operasjoner. Det innebærer at vi samordner politiske, militære, humanitære og bistandsmessige tiltak i operasjonens ulike faser. Jeg tror integrerte operasjoner blir et nøkkelbegrep for FN, NATO og EU i fremtidig konflikthåndtering.

- Norge har tatt på seg et spesielt ansvar i området rundt Meymaneh, der vi leder et såkalt PRT (Provinsional Reconstruction Team), og vi vil nå se på mulighetene for å kunne bidra til en bedre utvikling også på det sivile området. Vi vil tenke helhetlig, og det gjenspeiles i sammensetningen av den gruppen som nå reiser til Afghanistan, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Her finner du mer om Norges militære bidrag til ISAF-styrken i Afghanistan: