Historisk arkiv

Stolt minister etter besøk i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Under sitt tre dager lange besøk i Afghanistan møtte forsvarsministeren personell fra de fleste norske enhetene.

Stolt minister etter besøk i Afghanistan

(03.04.06) Under sitt tre dager lange besøk i Afghanistan roste forsvarsministeren de norske soldatene. Hun møtte personell fra de fleste norske enhetene i Afghanistan, både i Mazar-e Sharif, i Meymaneh og i Kabul.

- Jeg er stolt av de norske soldatene i Afghanistan. De gjør en viktig og verdifull jobb for det afghanske folk og en viktig jobb for Norge, sa statsråd Strøm-Erichsen etter besøket.

Den NATO-ledede ISAF-styrken har mandat fra FNs sikkerhetsråd. ISAF har som hovedmål å bidra til stabilitet og utbredelse av sentralregjeringens autoritet. For Norges del vil ISAF være hovedinnsatsområdet for norsk militært engasjement i utlandet framover. Norges bidrag til ISAF i 2006 er konsentrert til Nord-Afghanistan.

Under sitt besøk til det norske PRT (gjenoppbyggingsteam) i Meymaneh i nord deltok statsråden i en flaggseremoni for å ønske latviske soldater velkommen til enheten. I tillegg til ca. 50 nordmenn består det norskledede PRT av personell fra Finland og Latvia.

Afghanistan-besøk
Under flaggseremonien som markerte de latviske soldatenes ankomst til det norske PRT sa forsvarsministeren at hun var viss på at soldatene ville utvise respekt, ansvar og mot.

Avtale om afghansk tilstedeværelse i Meymaneh
Den afghanske forsvarsminister Abdurrahim Wardak beklaget sterkt angrepet på det norske PRT tidligere i år. Som et ledd i å styrke samarbeidet med den afghanske nasjonale hær (ANA) og sikkerheten til de norske soldatene i Meymaneh undertegnet de to ministrene en intensjonsavtale om fast stasjonering av et ANA-kompani i Meymaneh.

Afghanistan-besøk
De to forsvarsministrene signerer intensjonsavtalen om fast stasjonering av et ANA-kompani i Meymaneh.

Hurtigreaksjonsstyrke i nord
For tiden utgjør Telemark bataljon en hurtigreaksjonsstyrke i Nord-Afghanistan. Styrken har som hovedoppgave å hurtig kunne forsterke de fem PRT-ene i området ved behov. Samtidig har den norske styrken støtte av et norsk feltsykehus med 55 stillinger (34 nordmenn) som skal være i Mazar-e Sharif frem til mars 2007. Sykehuset har blant annet to operasjonsstuer, intensivavdeling og akuttmottak.

Afghanistan-besøk
Statsråden hilser på soldatene i Telemark bataljon etter å ha sett dem i aksjon under en samøvelse med norske F-16 fly.

Afghan Falcon
Ved besøket til det norske F-16 detasjementet i Kabul fikk statsråden en gjennomgang av hvordan pilotene forbereder seg til oppdrag. Jagerflyoperasjoner er kompliserte og krever et godt teamarbeid på alle nivå, fra både piloter, teknikere og støttepersonell. Ingen grunn til å tvile på det norske personellets profesjonalitet. Det norske F-16 detasjementet har navnet Afghan Falcon og inngår i en nederlandsk luftving dirkete underlagt sjefen for ISAF.

Afghanistan-besøk
En stolt Kristian Lyssand, sjef for den norske jagerflystyrken, sammen med forsvarsministeren.

Uvurderlige støttefunksjoner
De operative styrkene er helt avhengig av logistikk og administrative støttefunksjoner for å gjøre jobben. Styrkene skal ha et sted å bo, de skal ha mat og leirene skal sikres.

Afghanistan-besøk
Statsråden spiser frokost sammen med norsk personell.

Afghanistan-besøk
Forsvarministeren sammen med soldatene som bidro til sikkerheten under besøket.

Norges nåværende bidrag i Afghanistan: Trykk her for nærmere informasjon.