Historisk arkiv

Testing nødvendig i utviklingen av ny og bedre ammunisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Byggingen av et testfelt for ulike typer ammunisjon ved Regionfelt Østlandet er i tråd med regjeringens ønske om å teste og utvikle ny og bedre ammunisjon.

Testing nødvendig i utviklingen av ny og bedre ammunisjon

Byggingen av et testfelt for ulike typer ammunisjon ved Regionfelt Østlandet er i tråd med regjeringens ønske om å teste og utvikle ny og bedre ammunisjon.


- Slik testing må vi kunne gjøre selv og ikke være nødt til å basere oss på produsentens utsagn om virkninger av ammunisjonen vi skal bruke, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide.

Testfeltet på Hjerkinn og erstatningen som bygges i Regionfelt Østlandet er utrustet med sensorer som gir svært nøyaktig posisjoner på avsetting av sprengladninger over eller på bakken. Basert på denne informasjonen kan man blant annet fastslå hvor mange av ladningene som ikke har gått av og dermed må betraktes som blindgjengere. Underlaget på feltet er planert og belagt med grus blant annet for å lette rydding etter skyting. Feltet brukes både for å evaluere ammunisjon i forbindelse med anskaffelse for å sikre at den møter fastsatte krav herunder blindgjengerandel. Videre benyttes det for rutinemessig å evaluere tilstanden på den ammunisjon vi har på lager for å avdekke eventuelle endringer i tilstand. Dette gir politiske myndigheter og Forsvaret en objektiv trygghet for at ammunisjonen møter de gitte krav. Uten et slikt felt er vi prisgitt informasjon fra produsentene. Norge er derfor tjent med å ha en selvstendig kapasitet til å evaluere sin ammunisjon.


- All ammunisjon som inneholder sprengladninger har en viss andel blindgjengere som det er umulig å gardere seg mot. Det dør fortsatt flere bønder i Frankrike og Belgia hvert år som følge av blindgjengere fra konvensjonell ammunisjon anvendt under 1. og 2. verdenskrig. Dersom regjeringen skulle beslutte at Norge ikke lenger skal ha cargo ammunisjon, vil Forsvaret måtte finne erstatninger. Disse vil på samme måte måtte gjøres til gjenstand for inngående testinger. Det er med andre ord fortsatt behov for et fremtidsrettet kvalitetssikringsfelt i Regionfelt Østlandet, fremholder Barth Eide.

Feltet er bygget primært for nasjonale formål, og markedsføres ikke for generell internasjonal testing. Norge har imidlertid valgt å la noen av våre aller nærmeste allierte på individuell basis få tilgang til anlegget. Det er i Norges interesse at også allierte som ikke selv har slik utrustning får tilgang på objektiv informasjon om sin ammunisjon.

Testfeltet på Rena vil ikke bli bygget for å kunne ta i mot slipp av klasevåpen fra fly. Norge tillater ikke utenlandske avdelinger å benytte ammunisjon i Norge som vi selv har forbudt bruken av.

- Kostnadene på 100 millioner kroner knytter seg både til svært avansert teknologi og nødvendige grunnarbeider. Dette vurderes samlet sett som en riktig investering som er nødvendig for å ta selvstendige nasjonale beslutninger knyttet til anskaffelser og bruk av ulike typer ammunisjon, avslutter Barth Eide.